Prima pagină » Știri externe » Este Vladimir Putin dispus să rişte războiul nuclear pentru a evita admiterea înfrângerii?

Este Vladimir Putin dispus să rişte războiul nuclear pentru a evita admiterea înfrângerii?

Liderul rus este mai degrabă gata să escaladeze conflictul până la anihilarea nucleară globală decât să admită înfrângerea.
Este Vladimir Putin dispus să rişte războiul nuclear pentru a evita admiterea înfrângerii?

La şapte luni după ce Putin şi-a lansat invazia, trupele ruse au fost respinse în regiunea Harkov, iar forţele ucrainene avansează în Lugansk şi se pregătesc să înainteze în Herson.

Nu este imposibil ca Rusia să piardă teritoriile pe care le deţine din 2014 dacă forţele lui Putin nu pot opri contraofensiva Ucrainei, scrie analistul Andrew Rothin pentru The Guardian

În faţa umilinţei, Putin a emis o nouă ameninţare: organizarea de „referendumuri” în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ceea ce ar putea duce la anexarea lor de Rusia până la începutul săptămânii viitoare.

În mintea liderului Rusiei, asta ar transforma „operaţiunea militară specială” din Ucraina într-un război defensiv în Rusia, deschizând posibilitatea unei mobilizări complete, a unei declaraţii de război şi chiar a unei lovituri nucleare în scop defensiv.

Margarita Simonyan, redactorul-şef al radiodifuzorului de stat RT şi un lobbyist vocal pentru război, a declarat: „Judecând după ceea ce se întâmplă şi ce urmează să se întâmple, săptămâna aceasta marchează fie pragul victoriei noastre iminente, fie pragul unui război nuclear. Nu văd nicio a treia opţiune”.

Nu există nicio îndoială că planul Rusiei, organizarea de referendumuri false pentru a anexa teritoriile ucrainene şi ameninţarea cu o escaladare militară masivă, este doar un şantaj.

Ucrainenii s-au grăbit să recunoască asta ca pe o încercare de a opri contraofensiva. „Ucraina are tot dreptul să-şi elibereze teritoriile şi va continua să le elibereze indiferent ce are de spus Rusia”, a spus Dmytro Kuleba, ministrul de externe ucrainean.

Strategia Kremlinului este plină de riscuri. Noile anexări ar putea submina şi mai mult controlul Rusiei asupra teritoriilor precum Crimeea, convingând Ucraina şi Occidentul că Moscova livrează ameninţări goale.

Deci ultima ameninţare este un ultimatum menit să salveze Rusia de la înfrângere? Sau este Rusia gata să meargă până la capăt?

Ambele sunt poate adevărate. Dacă Ucraina şi susţinătorii occidentali clipesc (ceea ce este puţin probabil), Putin va fi fericit, spun analiştii. Dacă nu, ei bine, orice va urma nu este vina noastră, crede Kremlinul.