Eurodeputaţii doresc modificarea tratatelor pentru a-şi stabili singuri sediul

Parlamentul European a adoptat, miercuri, o rezoluţie care prevede că eurodeputaţii au dreptul de a decide unde şi când se reunesc, pe fondul discuţiilor privind sumele mari de bani cheltuite pentru cele două sedii ale Legislativului, de la Bruxelles şi Strasbourg.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Eurodeputaţii doresc modificarea tratatelor pentru a-şi stabili singuri sediul

Eurodeputaţii doresc modificarea tratatelor pentru a-şi stabili singuri sediul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentul European are în vedere iniţierea unei revizuiri a tratatelor pentru a propune modificările necesare, astfel încât PE, mai degrabă decât statele membre în unanimitate, să poată decide locaţia sediului său şi organizarea sa internă. Ar fi "mai eficient, mai ieftin şi mai protector faţă de mediu dacă ne-am afla într-un singur loc", se arată în textul adoptat.

"Continuarea migraţiei lunare între Bruxelles şi Strasbourg a devenit pentru majoritatea cetăţenilor UE o chestiune simbolică negativă (...), mai ales într-un moment în care criza financiară a determinat tăieri serioase şi dureroase a cheltuielilor în statele membre", se arată în textul aprobat cu 483 de voturi "pentru", 141 "împotrivă" şi 34 de abţineri.

Parlamentul se angajează să iniţieze o procedură ordinară de revizuire a tratatelor pentru a propune modificările necesare "pentru a permite Parlamentului să decidă locaţia sediului său şi organizarea sa internă". Conform Tratatului privind Uniunea Europeană, Parlamentul poate transmite Consiliului propuneri de amendare a tratatelor UE.

Articolul 341 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene stipulează că sediile instituţiilor UE trebuie să fie stabilite prin "acordul comun al guvernelor statelor membre". Protocolul 6 la tratatele UE stabileşte că "Parlamentul trebuie să aibă sediul în Strasbourg" unde trebuie organizate cele 12 sesiuni plenare lunare.

Rezoluţia indică costuri suplimentare anuale rezultate din dispersia geografică a Parlamentului (între Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg) estimate între 156 şi 204 milioane de euro - inclusiv costurile suplimentare ale sediului din Strasbourg, estimate la 103 milioane. Costul total al acestor trei locuri reprezintă aproximativ 10% din bugetul anual, se arată în text. Emisiile de CO2 cauzate de transferul la şi de la cele trei locaţii au fost estimate între 11.000 şi 19.000 tone.

Totodată, eurodeputaţii susţin că aranjamentele actuale impun costuri suplimentare şi deplasări şi altor instituţii UE şi jurnaliştilor.

Ei mai subliniază şi necesitatea unui acord privind un compromis adecvat prin care clădirile existente ale PE să continue să fie utilizate.

Rezoluţia are un caracter non-legislativ.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici