- Home
- Externe
- BRUXELLES, (28.04.2015, 21:55)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Europa nu are nevoie de un FBI în lupta împotriva terorismului, afirmă Timmermans
Ameninţarea comiterii unor noi atentate în Uniunea Europeană impune consolidarea securităţii, dar nu prin reducerea libertăţilor civile şi nici prin crearea unui "FBI european", afirmă Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), relatează Le Matin în ediţia electronică.
Urmărește
171 afișări
Europa nu are nevoie de un FBI în lupta împotriva terorismului, afirmă Timmermans (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu se pune problema unui «Patriot act» şi nici a unui FBI european", subliniază vicepreşedintele CE.
În urma atentatelor de la Bruxelles, Paris şi Copenhaga, strategia pentru securitatea internă propusă de către Comisie prevde crearea unui centru european de luptă împotriva terorismului în cadrul EUROPOL, cu scopul de a oferi statelor membre "un cadru de cooperare", a explicat Timmermans marţi.
"Nu se pune problema unui «Patriot act» şi nici a unui FBI european. Nu schimbăm dreptul, nici tratatele şi nici competenţele", a dat el asigurări. "Pentru state, securitatea este nucleul dur al suveranităţii naţionale. Lansarea unei dezbateri pe tema competenţelor ar fi sterilă", a continuat vicepreşedintele CE, subliniind că "obiectivul strategiei propuse de către Comisie este îndepărtarea barierelor în vederea unei colaborări mai bune".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia administrației Biden
-
Nicuşor Dan, apel pentru candidat unic de dreapta la prezidenţiale
-
Prima reacţie a Kremlinului la decizia privind rachete cu rază lungă de acţiune: SUA pun gaz pe foc
-
Percheziţii în vestul României într-un dosar de spălare de bani
- Consolidarea controalelor la frontierele externe
Una dintre solicitările Franţei este consolidarea controalelor la frontierele externe ale spaţiului Schengen de circulaţie liberă, din care fac parte 22 din cele 28 de state membre UE.
Membrii Schengen reclamă totodată un fişier european cu datele pasagerilor companiilor aeriene, similar celui cerut de către Statele Unite. Proiectul PNR este însă blocat în Parlamentul European (PE), care solicită garanţii cu privire la protecţia datelor.
- Informare asupra mişcării jihadiştilor
Obiectivul acestor două măsuri este obţinerea de informaţii despre plecarea unor cetăţeni europeni suspectaţi că vor să se alăture mişcărilor jihadiste în Siria şi Irak şi informarea statelor despre întoarcerea lor.
Controalele sistematice ale cetăţenilor europeni sunt interzise prin Codul frontierelor Schengen. "Franţa a cerut să se aibă în vedere amendarea acestei legislaţii. Nu este de exclus. Nu la ora actuală. Pentru moment este necesar să îmbunătăţim ceea ce există", a insistat Timmermans.
- Schimbul între serviciile de informaţii
"Este evident că statele au informaţii, prin intermediul serviciilor lor de informaţii, dar nu le împărtăşesc, din cauza lipsei de încredere care domenşte între ele", a deplâns fostul ministru olandez de Externe. "Serviciile de informaţii practică darea la schimb. Şi îşi pun întotdeauna întrebarea «oare pot să am încredere?»".
"Centrul european de informaţii vizează să creeze un spaţiu de cooperare între servicii" în cadrul EUROPOL, a subliniat el. Marea Britanie, Irlanda, Ciprul, Malta, România şi Bulgaria nu sunt membre Schengen, dar Londra nu se opune acestei cooperări, afirmă vicepreşedintele CE.
- Tentaţia naţională
Frans Timmermans a refuzat să ofere un calendar. Foaia de parcurs în vederea consolidării luptei împotriva terorismului, crimei organizate şi infracţionalităţii cibernetice este supusă aprobării statelor şi PE. "Este necesar să facem mai multe, dar nu sunt naiv. Acest lucru nu se va întâmpla mâine", a recunoscut el.
Tentaţia este mare, la nivelul statelor, să se adopte măsuri naţionale. Franţa este pe cale să se doteze cu o lege a informaţiilor, criticată între alţii de către Comisia Naţională Consultativă a Drepturilor Omului (CNCDH), îngrijorată de o derivă către o "supraveghere generalizată şi nediferenţiată". Însă Guvernul francez respinge această acuzaţie.
Timmermans, care nu a dorit să comenteze pe tema acestei legi, a amintit că "CE protejează drepturile fundamentale şi va asigura această protecţie". "Noi înţelegem necesitatea consolidării securităţii în Franţa, dar este necesar să verificăm ca măsurile să fie proporţionale cu ameninţarea la adresa securităţii", a insistat el.
"Alegerea este în mâna statelor. Fie avem un sistem unic pentru toţi, fie avem 28 de sisteme diferite. Pentru a asigura o protecţie mai bună, este mai bine să avem un sistem unic european", a subliniat vicepreşedintele CE. "Încercăm să ajutăm statele să coopereze mai bine. Putem să ducem calul la adăpat, dar nu-l putem obliga să bea apă", a mai spus Frans Timmermans.
Citește pe alephnews.ro: NY Times: Biden dă acordul Ucrainei să folosească ATACMS. Rachetele cu rază lungă pot lovi 300km în Rusia
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum a reacționat Mama Geta, după ce Culiță Sterp s-a căsătorit cu Daniela, fără să își invite familia
CANCAN.RO
Iuliana s-a stins din viață, la numai 30 de ani, în ITALIA. Întreaga comunitate din Centallo, Piemont, îndurerată de dispariția româncei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe