Membrii delegaţiei ONU au constat, în prezenţa unui oficial de rang înalt din cadrul armatei yemenite, generalul Nasser al-Taheri, că la bordul navei se aflau, între altele, rachete de tip sol-aer, rachete de tip Katiuşa, explozivi, muniţie şi sisteme de supraveghere, a adăugat agenţia.
Potrivit Saba, vaporul, interceptat cu ajutorul Marinei americane în Marea Oman, la 23 ianuarie, venea din Iran. Însă Teheranul a „dezminţit categoric”.
„Guvernul Yemenului a cerut Comitetului pentru Sancţiuni să efectueze o anchetă aprofundată”, declara la 7 februarie emisarul ONU în Yemen Jamal Benomar. Experţi din cadrul Comitetului „vor stabili faptele, de unde venea transportul şi cine erau destinatarii”, adăuga el.
„Este clar că o navă a fost imobilizată în apele yemenite şi că la bord se afla armament perfecţionat, inclusiv rachete de tip sol-aer”, mai spunea Benomar.
O rezoluţie ONU adoptată în 2007 interzice Iranului să exporte armament, sub pedeapsa aplicării de sancţiuni.
Potrivit unei surse din domeniul securităţii yemenite, armamentul era destinat rebelilor zaidiţi (o aripă a şiismului) care deţin controlul asupra proviniciei Saada (nord). Ei urmează să participe la un viitor dialog la nivel naţional prevăzut să înceapă la 18 martie, în cadrul acordului de tranziţie care a permis plecarea de la putere a fostului preşedinte contestat Ali Abdallah Saleh.