Exploziile din Beirut: Cum s-a propagat unda de şoc la sute de kilometri distanţă

  • Beirut, capitala Libanului, a fost zguduită de două explozii puternice succesive pe 4 august, în jurul orei 18
  • Incidentul a avut loc în portul oraşului
  • Exploziile au fost atât de puternice, încât au provocat pagube şi la 10 kilometri distanţă, iar unda de şoc a fost resimţită în Cipru, la peste 200 de kilometri distanţă
3340 afișări
Imaginea articolului Exploziile din Beirut: Cum s-a propagat unda de şoc la sute de kilometri distanţă

Exploziile din Beirut: Cum s-a propagat unda de şoc la sute de kilometri distanţă

Capitala Libanului a fost zguduită de două explozii puternice succesive pe 4 august, în jurul orei 18. Incidentul s-a petrecut în portul Beirutului, depozitarea necorespunzătoare a unei cantităţi imense de azotat de amoniu fiind cauza acestuia, spun autorităţile.
 
Exploziile au fost atât de puternice încât au generat o undă seismică echivalentă unui seism de 3.3 grade Richter - fiind resimtiţă în Cipru, la 240 de kilometri distanţă, unde oamenii au crezut că asistă la un cutremur.
 
Unda de şoc a distrus majoritatea clădirilor din vecinătatea portului şi a produs pagube până la periferia oraşului.
 
Centrul Beirutului a fost printre cele mai afectate zone, ferestrele caselor şi bucăţi din acestea fiind aruncate peste tot. Mulţi oameni au fost trântiţi la pământ pe amploarea exploziei şi răniţi.
 
 
Exploziile au format un crater uriaş, cu diametrul de 120 de metri, şi au distrus principalul siloz al ţării.
 
La doar 900 de metri de locul accidentului, un localnic a povestit pentru BBC că după a doua explozie, toate lucrurile din casa lui s-au prăbuşit instant. De asemenea, la 1.2 kilometri distanţă de porc, pe celebra stradă Gemmayzeh, clădirile au fost distruse, iar maşinile strivite.
 
În Piaţa Nejmeh (1.5 kilometri disntanţă) scenele par să amintească de războiul civil cu care Libanul s-a confruntat timp de 15 ani.
 
În zona Hamra (3.1 kilometri distanţă), considerată centrul comercial al oraşului, vitrinele magazinelor s-au spart instant, iar străzile au fost blocate de moloz.
 
 
La 12 kilometri de Beirut, oraşele montane care privesc spre oraş au fost afectate, de asemenea. Localnicii din zone îndepărtate ale ţării au relatat că au auzit explozia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici