- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Familia lui Ratko Mladici cere ca fostul lider militar să fie declarat mort
Familia lui Ratko Mladici, dat în urmărire după inculparea de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI), a cerut ca fostul lider militar al sârbilor din Bosnia să fie declarat mort, a anunţat miercuri o sursă judiciară.
Familia lui Ratko Mladici cere ca fostul lider militar să fie declarat mort (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Familia a optat pentru acest demers deoarece din februarie 2003 nu există nici o dovadă care să arate că Ratko Mladici trăieşte", a afirmat avocatul Milos Saljici, citat de agenţia Beta.
Potrivit acestuia, o persoană dispărută poate fi declarată moartă dacă este în vârstă de peste 70 de ani şi dacă nu a fost găsită de cel puţin cinci ani.
Ratko Mladici are în prezent 68 de ani şi familia trebuie să dovedească faptul că starea sa de sănătate nu i-ar permite să supravieţuiască atât de mult, potrivit lui Saljici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Avocatul a cerut, de asemenea, dosarul medical al lui Mladici de la spitalul militar din Belgrad, care ar trebui, potrivit acestuia, să dovedească faptul că a avut un atac cerebral în 1996 şi că suferea de probleme cardio-vasculare.
"Problema care se pune este de a şti dacă Mladici, în calitate de persoană care are nevoie frecvent de îngrijiri medicale, ar putea supravieţui în peşteri", a afirmat Saljici.
Oficialii Tribunalului nu au făcut referiri privind concecinţele generate de această solicitare. Aceasta a fost depusă de avocat în numele fiului lui Mladici, Darko.
Potrivit acestui document, Mladici putea fi declarat mort la 1 martie 2008 deoarece orice dovadă privind existenţa sa dispăruse în urmă cu cinci ani.
Procurorul sârb pentru crime de război, Vladimir Vukcevici, a declarat în februarie că autorităţile sârbe dispuneau de informaţii privind deplasările lui Mladici în urmă cu trei ani şi că se afla în 2007 în Serbia.
Preşedintele Consiliului naţional pentru cooperarea cu TPI, Rasim Ljajici, a declarat că acest demers al familiei Mladici nu va avea nici o influenţă asupra activităţilor de găsire a generalului, dat în urmărire.
"Vom continua operaţiunile de căutare a lui Mladici, aceasta este obligaţia noastră şi este în interersul Serbiei să se achite de aceasta cât mai repede posibil", a subliniat el.
Mladici este inculpat de TPI deoarece a planificat asedierea oraşului Sarajevo, soldată cu 10.000 de morţi, cât şi masacrarea a circa 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi musulmani la Srebreniţa în iulie 1995.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:58
-
astăzi, 14:49