- Home
- Externe
- BERLIN, (13.09.2015, 20:31)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FAZ: Ţările central şi est-europene au dreptate să se opună cotelor obligatorii privind imigraţia
Statele central şi est-europene au dreptate în poziţia de respingere a cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeană pentru repartizarea imigranţilor extracomunitari, comentează cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Urmărește
756 afișări
FAZ: Ţările central şi est-europene au dreptate să se opună cotelor obligatorii privind imigraţia (Imagine: Adrian Piclisan / Mediafax Foto)
"Ce îl leagă pe premierul ungar Viktor Orban, un înverşunat opozant faţă de imigraţie, de preşedintele României Klaus Johannis, o personalitate-model de etnie germană din multiculturala Transilvanie? (...) Ce au în comun liderii social-democraţi şi naţionalişti din Cehia şi Slovacia cu creştin-democraţii şi naţionaliştii conservatori din Polonia? Ce temă este suficient de puternică pentru a uni societăţile profund divizate politic din statele central şi sud-est europene? Un singur lucru: respingerea imigraţiei extracomunitare masive şi a cotelor privind primirea imigranţilor propuse la nivelul UE", scrie cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung într-un editorial intitulat "Europa de Est are dreptate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"Cu ocazia celui mai recent summit al Grupului Vişegrad, pe tema opoziţiei faţă de sistemul cotelor obligatorii, premierii din Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria au enunţat o serie de argumente comune, subliniind că dezbaterea pe tema imigraţiei trebuie să se bazeze mai mult pe raţiune decât pe sentimente", subliniază FAZ.
"Principalul argument al acestor ţări a fost că sistmul cotelor fixe obligatorii în materie de imigraţie nu rezolvă nicio problemă atât timp cât frontierele externe ale Spaţiului Schengen sunt deschise. Practic, ţările care acceptă cote obligatorii semnează un cec în alb, dat fiind că imigranţii pot trece în mod liber frontierele", explică publicaţia germană.
Reprezentanţii statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne, propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunţa că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi, respingând cotele obligatorii.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat un sistem pentru distribuirea refugiaţilor în state UE în funcţie de cote obligatorii stabilite pe baza unor criterii precum mărimea teritoriului, numărul de locuitori, starea economiei şi situaţia socială. Potrivit propunerii Comisiei Europene, România ar urma să primească 6.351 de refugiaţi, Germania, 31.443, iar Franţa 24.031. Pentru Spania, propunerea este de 14.931 de extracomunitari, în Polonia ar urma să ajungă 9.278, iar în Olanda 7.214. Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia au exprimat opoziţie faţă de propunerea cotelor obligatorii, avertizând că un sistem "obligatoriu şi permanent" de acest tip ar fi "inacceptabil".
Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR - Juncker, după o discuţie cu Iohannis: Avem nevoie de mai multă solidaritate. Preşedinţie: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii
Citeşte şi: ANALIZĂ: Consiliul JAI analizează propunerile CE privind imigranţii. România respinge cotele obligatorii
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stabilite astfel de cote şi că este nemulţumit de anunţul Comisiei Europene. "Referitor la cotele care au fost prezentate de preşedintele Comisiei Europene, vreau să fac doar câteva remarci. Nu este cazul încă să fac o declaraţie exhaustivă în legătură cu acest subiect, dar pot să vă spun că am luat act cu oarece nemulţumire de acest proiect prezentat în Parlamentul European", a declarat Iohannis.
Preşedintele a afirmat că România poate primi aproximativ 1.700 de refugiaţi pe bază voluntară şi a respins cota obligatorie, stabilită de Comisia Europeană la 6.351 de imigranţi. Premierul Victor Ponta nu susţine nici el cotele obligatorii, dar a indicat indirect că acest lucru va fi discutat la reuniunea ministerială europeană de luni. La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în Comisia parlamentară pentru Afaceri Europene, că anunţul Comisiei Europene privind cotele de refugiaţi reprezintă o propunere care va fi negociată în Consiliul Justiţie Afaceri Interne, adăugând că nu sunt prevăzute sancţiuni pentru statele care nu pot primi imigranţi conform cotelor. Vicepremierul şi ministrul de Interne Gabriel Oprea, cel care va reprezenta România la reuniunea Consiliului JAI, a spus că va transmite că ţara noastră îşi va respecta angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi, iar "cu modestie, dar şi cu demnitate" va vota împotriva cotelor obligatorii.
Citeşte şi: Cancelarul Austriei: UE trebuie să penalizeze ţările care se opun cotelor privind imigranţii
Citeşte şi: Iohannis, nemulţumit de anunţul CE privind cotele de refugiaţi pentru România: Mandatul României la JAI este să nu declare adeziunea pentru cotele obligatorii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIZA IMIGRANŢILOR - Juncker, după o discuţie cu Iohannis: Avem nevoie de mai multă solidaritate. Preşedinţie: România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe