Federica Mogherini intenţionează să îşi exercite pe deplin rolul de vicepreşedinte al CE

Noua şefă a diplomaţiei europene, Federica Mogherini, intenţionează să îşi exercite pe deplin rolul de vicepreşedinte al Comisiei Europene, în care va fi socialista cu cea mai importantă funcţie.

115 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini intenţionează să îşi exercite pe deplin rolul de vicepreşedinte al CE

Federica Mogherini intenţionează să îşi exercite pe deplin rolul de vicepreşedinte al CE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am intenţia să particip la toate reuniunile Comisiei (...), obiectivul este clar, voi fi Înalt Reprezentant (pentru Politică Externă) şi vicepreşedinte al Comisiei, unde voi urmări dosarele îndeaproape", a explicat Mogherini, în prezent ministru italian al Afacerilor Externe, care a fost numită sâmbătă la conducerea diplomaţiei europene.

"Adaug că voi face alt lucru: în Comisie, voi fi reprezentanta socialistă cu cea mai importantă funcţie şi intenţionez să joc un rol politic", a adăugat Mogherini, membră a Partidului Democrat (de stânga, aflat la putere), într-un interviu publicat luni de Corriere della Sera.

Răspunzând criticilor privind lipsa sa de experienţă, ministrul italian, în vârstă de 41 de ani, a subliniat că se ocupă de "20 de ani exclusiv de probleme internaţionale şi europene".

Ea a dat asigurări că dispune de o "vastă" reţea de contacte în străinătate. "Nu este formată din foşti prim-miniştri sau foşti miniştri, dar include poate viitori premieri şi este deja plină de miniştri", a adăugat ea.

Întrebată privind situaţia din Ucraina, Federica Mogherini a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin "nu a respectat niciodată angajamentele asumate cu diferite ocazii", iar "Kremlinul acţionează împotriva intereselor poporului său".

"Este în interesul Ucrainei, al Europei şi al Rusiei ca această criză să aibă o soluţie politică şi nu o soluţie militară, care pur şi simplu nu există", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici