Femeia care a ajutat-o pe Anne Frank să se ascundă a murit la vârsta de 100 de ani

Miep Gies, care a ajutat-o pe Anne Frank şi pe familia ei să se ascundă de nazişti la Amsterdam în timpul celui de-al doilea război mondial, a murit luni la vârsta de 100 de ani, potrivit anunţului publicat pe site-ul familiei ei.

286 afișări
Imaginea articolului Femeia care a ajutat-o pe Anne Frank să se ascundă a murit la vârsta de 100 de ani

Femeia care a ajutat-o pe Anne Frank să se ascundă a murit la vârsta de 100 de ani (Imagine: MediafaxFoto/AFP)

Miep Gies a ascuns şi a păstrat jurnalul intim al adolescentei evreice germane care, denunţată împreună cu familia ei, a fost deportată la un lagăr de concentrare nazist din Bergen Belsen, unde a murit în 1945.

Miep Gies, născută la 15 februarie 1909 la Viena, s-a mutat în Olanda la vârsta de 11 ani. În primăvara anului 1942, ea a acceptat să-l ajute pe şeful ei, Otto Frank, tatăl lui Anne, să-şi ascundă întreaga familie.

La 6 iulie a aceluiaşi an, cei patru membri ai familiei Frank, cărora li s-au alăturat ulterior alţi patru clandestini, s-au refugiat într-o ascunzătoare amenajată într-o anexă a casei lor, clădire în care se afla sediul companiei familiei, Opekta. Timp de doi ani, Miep Gies şi trei din colegii săi erau responsabili cu aprovizionarea zilnică şi securitatea lor.

"Nu sunt un erou (...) Am făcut numai ce am putut pentru a-i ajuta", a declarat Gies.

Cei opt au fost denunţaţi şi arestaţi la 4 august 1944 şi trimişi într-un lagăr de concentrare. La sfârşitul războiului, Miep Gies a descoperit în ascunzătoare jurnalul lui Anne Frank pe care le-a păstrat cu grijă. La sfârşitul războiului, ea l-a înapoiat lui Otto Frank, singurul supravieţuitor dintre cei opt.

Prima ediţia a jurnalului, care nu ar fi apărut niciodată fără contribuţia lui Miep Gies, a fost publicată în 1947 în limba olandeză cu titlul "Het Achterhuis". Volumul a fost apoi tradus în peste 70 de limbi şi este una dintre cele mai citite cărţi din lume.

Jurnalul său este o mărturie a suferinţelor îndurate de victimele nazismului.

Ca urmare a publicării jurnalului, Miep Gies şi soţul ei Jan au obţinut numeroase premii internaţionale, dintre care premiul Raoul Wallenberg pentru curaj şi recunoaşterea de către statul Israel printre "Drepţii între Popoare". Miep Gies a primit în 1997 medalia Yad Vashem. Ea a fost decorată de către regina Beatrix a Olandei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici