Financial Times: Acordul de la Camp David reduce tensiunile între Japonia şi Coreea de Sud

Liderii Japoniei şi Coreei de Sud au pus capăt, vineri, deceniilor de relaţii marcate frecvent de tensiuni, semnând un acord cu Statele Unite în sensul aprofundării cooperării militare şi în materie de schimb de informaţii, comentează cotidianul Financial Times.

Urmărește
1540 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Acordul de la Camp David reduce tensiunile între Japonia şi Coreea de Sud

Financial Times: Acordul de la Camp David reduce tensiunile între Japonia şi Coreea de Sud

Acordul, semnat la reşedinţa de vacanţă a preşedintelui Joseph Biden de la Camp David, la periferia Washingtonului, stabileşte reuniuni anuale între miniştrii de Externe şi ai Apărării din SUA, Japonia şi Coreea de Sud, organizarea de exerciţii militare comune şi înfiinţarea de noi linii de telecomunicaţii pentru ameninţări urgente generate de Coreea de Nord şi de China.

În conferinţa de presă comună, preşedintele Biden a notat că primul summit trilateral în acest format este "un moment istoric" şi a salutat "curajul politic" al liderilor din Japonia şi Coreea de Sud, după tensiunile dintre cele două ţări cauzate de agresiunea militară japoneză de acum peste 80 de ani.

"În afară de obţinerea detensionării relaţiilor între principalii aliaţi ai SUA din estul Asiei, un lucru dorit de mult timp de Washington, Biden a asigurat şi o poziţie unitară în sensul descurajării militare a Chinei", notează cotidianul Financial Times.

"Liderii au reafirmat angajamentul nostru comun de menţinere a păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan, abordând inclusiv presiunile economice", a subliniat Biden.

Yoon Suk Yeol, preşedintele Coreei de Sud, a observat că summitul de la Camp David va rămâne în istorie ca fiind momentul în care cele trei naţiuni au lansat "un nou capitol în cooperarea trilaterală".

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a notat că summitul are loc într-o perioadă de "criză" a ordinii internaţionale, "zdruncinată din temelii" de invazia Rusiei în Ucraina, de testele balistice nord-coreene şi de tensiunile cu Beijingul în zona Mării Chinei de Sud.

"Întreaga strategie a Chinei porneşte de la premisa că America, primul său aliat din regiune şi al doilea aliat nu se pot uni şi nu pot avea poziţii similare. Acest lucru va fi diferit", a afirmat Rahm Emmanuel, ambasadorul SUA în Japonia.

Patricia Kim, expert în Afaceri Asiatice la Institutul Brookings, a observat că "progresele semnificative" în materie de cooperare bilaterală şi trilaterală nu ar fi fost posibile în lipsa riscurilor tot mai mari generate de Beijing şi Phenian. "Sentimentul din ce în ce mai mare de insecuritate" asociat activităţilor Chinei şi Coreei de Nord este cumulat cu "noile temeri" privind dezintegrarea mediului internaţional de securitate din cauza invaziei ruse în Ucraina, a explicat Patricia Kim, salutând "voinţa politică incredibilă a celor trei capitale, în special a Seulului".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici