Financial Times: Erodarea poziţiei politice a Angelei Merkel după scrutinul parlamentar din Germania riscă să complice planurile de reformare a integrării europene

Erodarea poziţiei politice a cancelarului Angela Merkel în urma scrutinului parlamentar din Germania riscă să complice planul liderilor europeni de lansare a celui mai mare proiect de reformare a zonei euro din ultimele decenii, comentează cotidianul Financial Times.

Urmărește
790 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Erodarea poziţiei politice a Angelei Merkel după scrutinul parlamentar din Germania riscă să complice planurile de reformare a integrării europene

Financial Times: Erodarea poziţiei Angelei Merkel riscă să complice planurile de aprofundare a integrării europene

"Liderii europeni o numesc «fereastra de oportunitate». Victoria Angelei Merkel în scrutinul federal din Germania ar fi trebuit să marcheze lansarea negocierilor pentru cele mai ample reforme în zona euro de la semnarea Tratatului Maastricht, în anul 1992. Lideri europeni, în frunte cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionau să profite de oportunitatea oferită de obţinerea unui nou mandat de către cancelarul Angela Merkel pentru a aprofunda integrarea în zona euro într-o perioadă în care Uniunea Europeană se bucură de o relansarea economică neaşteptat de solidă. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a iniţiat deja demersurile, convocând un summit al zonei euro în decembrie. Donald Tusk aşteaptă ca guvernele statelor membre să ia decizii «concrete» privind reformele până în iunie 2018", scriu editorialiştii Jim Brunsden, Mehreen Khan şi Stefan Wagstyl într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "Liderii europeni speră să profite de moment pentru lansarea reformelor / Dar, în contextul erodării poziţiei Angelei Merkel în pofida victoriei electorale, un nou acord pe tema zonei euro va fi mai complicat".

"În schimb, rezultatul alegerilor parlamentare din Germania arată că noul mandat al cancelarului Angela Merkel, cu o poziţie erodată a partidului şi agende diverse ale partenerilor de coaliţie, probabil va complica dezbaterea europeană pe tema reformelor, marcată deja de disensiuni ideologice. Politicienii sceptici din Uniunea Creştin-Democrată ar putea profita de rezultatul scrutinului parlamentar pentru a intensifica opoziţia faţă de orice măsură care ar putea conduce la riscuri financiare suplimentare pentru cetăţenii germani. Eventuala prezenţă în coaliţie a Partidului Democraţilor Liberi, care se opune fundamental unora dintre ideile Parisului în sensul aprofundării integrării europene, va limita şi mai mult spaţiul de manevră pentru acordul franco-german", explică Financial Times.

"În plus, Angela Merkel va trebui şi să contracareze partidul de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD), a treia forţă din Parlament, o mişcare ce pledează pentru eliminarea din zona euro a ţărilor slabe din punct de vedere economic şi care deja solicită iniţierea unei investigaţii parlamentare privind presupuse încălcări ale legislaţiei germane", precizează FT.

"Niciuna dintre aceste probleme nu îl va împiedica pe Emmanuel Macron, ales cu un mandat de aprofundare a uniunii economice şi monetare (...). Chiar şi în actuala configuranţie electorală complicată din Germania, politicienii europeni argumentează că situaţia politică s-a îmbunătăţit, oferind o perioadă favorabilă pentru progrese în aplicarea măsurilor de care să beneficieze cetăţenii europeni", concluzionează Financial Times.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici