Financial Times: Partidul Comunist chinez asumă roluri în firme private, intensificând controlul asupra economiei

Partidul Comunist din China a început să asume un rol mai activ în deciziile de antreprenoriat, nu doar în companiile de stat, ci şi în cele private şi în firmele cu acţionari străini, în contextul intensificării controlului asupra economiei şi societăţii civile, comentează Financial Times.

Urmărește
682 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Partidul Comunist chinez asumă roluri în firme private, intensificând controlul asupra economiei

Financial Times: Partidul Comunist chinez îşi asumă roluri în firme private, intensificând controlul asupra economiei

"În timpul mandatului preşedintelui Xi Jinping, Partidul Comunist chinez a devenit foarte impunător, asumând controlul asupra unor funcţii configurate cu greu de administraţia publică şi de grupurile industriale în decenii de liberalizare. Beijingul a abandonat în mare parte promisiunile de liberalizare economică făcute acum patru ani, optând în schimb pentru intensificarea controlului de partid şi de stat asupra economiei şi societăţii civile", explică publicaţia Financial Times.

Pentru companii, acest control ia forma introducerii unor structuri de partid în echipa de management, care sunt de mult timp o specificitate a corporaţiilor de stat, iar acum au devenit din ce în ce mai mult parte a vieţii corporatiste în firme private, inclusiv în cele cu acţionari străini.

În ultima săptămână, Partidul Comunist şi-a configurat clar rolul în afaceri. Un comunicat guvernamental a definit "antreprenoriatul", explicând că implică patriotism şi profesionalism, disciplină, respectarea legilor, inovaţie şi activităţi în slujba societăţii. Nu există nicio referire la profit, deşi, în comunicat, antreprenorilor le sunt oferite asigurări că proprietăţile vor fi protejate.

În paralel, Xiao Yaqing, directorul Comisiei pentru Supravegherea şi Administrarea Activelor Statului, a declarat că "firmele cu rezultate excelente, bine-administrate şi profitabile au echipe bune de conducere". "Acest lucru se întâmplă pentru că membrii conducerii de partid joacă roluri importante în gestionarea personalului şi în managementul companiilor", a subliniat Xiao Yaqing.

Organismul condus de Xiao Yaqing monitorizează fuziunile forţate ale companiilor de stat intrate în insolvenţă, cu obiectivul de a le face competitive la nivel internaţional.

Documentul pe tema antreprenoriatului elaborat de Comitetul Central al Partidului Comunist şi de Consiliul de Stat a fost emis după o perioadă de câteva luni în care au fost impuse măsuri de control asupra companiilor private care au acumulat datorii. În plus, în ultimii cinci ani, Beijingul a intensificat acţiunile anticorupţie, inclusiv în structurile partidului unic, precum şi în companiile de stat din domeniile petrolier şi militar. La nivel general, Partidul Comunist a reluat controlul asupra segmentelor economice dezvoltate în mod independent în cei aproape 40 de ani de când Deng Xiaoping a relaxat instrumentele marxiste clasice precum capitalul de stat şi controlul asupra preţurilor. Partidul Comunist a creat structuri în companiile private şi a modificat contractele de asociere în firmele de stat listate în Hong Kong, incluzând explicit referiri la rolul formaţiunii unice în deciziile de management. În plus, au fost înfiinţate sindicate controlate de partid în multinaţionalele străine care au operaţiuni pe teritoriul Chinei.

Noul front vizează companiile în care există capital străin, care oricum se confruntau cu diferenţe de tip cultural şi cu obiective corporatiste diferite. Chiar dacă nu în mod explicit şi nici în scris, companiilor străine care au activităţi în China li s-a semnalat să accepte structuri de partid în echipa de management. Chiar dacă investitorii străini sunt conştienţi că partenerii lor cu capital de stat din China răspund în faţa structurilor de partid, crearea unor structuri în managementul corporaţiilor mixte îngreunează relaţiile şi generează opacitate, amplificând riscurile promovărilor de personal bazate pe criteriul afilierii de partid, nu competenţelor, subliniază FT.

"Problema nu o reprezintă neapărat ideea structurilor de partid în managementul companiilor, ci dificultăţile de a face faţă factorilor decizionali de partid în companiile de stat asociate cu firme străine", explică un consilier pentru investiţii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici