- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.11.2017, 21:31)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Planul reformelor fiscale din Statele Unite va contracara practicile de evaziune ale multinaţionalelor
Planul de reforme fiscale elaborat de Administraţia Donald Trump şi de republicanii din Congres vizează contracararea modalităţilor utilizate de multinaţionale pentru a face evaziune fiscală, având rolul menţinerii profiturilor în Statele Unite, scrie cotidianul Financial Times.
Urmărește
2270 afișări
Financial Times: Planul reformelor fiscale din Statele Unite va contracara practicile de evaziune fiscală practicat de multinaţionale
Companiile multinaţionale au devenit ţinta campaniei de contracarare a evaziunii fiscale inclusă în reformele radicale dezvăluite de politicieni republicani săptămâna aceasta, în cadrul eforturilor de a bloca acţiunile companiilor de a scoate profiturile în afara Statelor Unite. Activişti de lobby ai companiilor, care iniţial au salutat planul de diminuare a cotei de impozitare a companiilor de la 35% la 20%, au devenit preocupaţi vineri de o prevedere antievaziune care, susţin ei, ar putea genera daune colaterale pentru reţelele globale de aprovizionare cu produse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Preocupările evidenţiază provocările extraordinare cu care se confruntă politicienii republicani care încearcă reformarea Codului fiscal din SUA pentru prima dată după anul 1986, în contextul activităţilor de lobby ale corporaţiilor, al constrângerilor bugetare şi nerăbdătorului preşedinte Donald Trump", comentează Financial Times într-un articol intitulat "Reformele fiscale din SUA vizează contracararea evaziunii fiscale a companiilor / Impunerea de accize ar contracara aranjamentele de inversiune fiscală şi ar viza companiile străine cu filiale în SUA".
Gary Cohn, directorul Consiliului Economic Naţional de la Preşedinţia SUA, a exprimat vineri speranţa că membrii Camerei Reprezentanţilor vor aproba planul de reformă fiscală în două săptămâni, în momentul revenirii preşedintelui Donald Trump din turneul în Asia.
Propunerile pentru combaterea evaziunii fiscale ar urma să afecteze companii multinaţionale deţinute de acţionari străini care au filiale americane, precum şi firmele americane care au recurs la aranjamente de inversiune fiscală, mutându-şi sediile centrale în străinătate, explică Bret Wells, analist fiscal la Universitatea din Houston.
Elaborate sub sloganul "America pe primul loc", prevederile ar urma să impună o acciză de 20% pe tranzacţiile transfrontaliere între filiale ale aceleiaşi companii. "Da, avem o nouă schemă de oprire a fluxului deducerilor neautorizate de cheltuieli", a declarat, pentru FT, Kevin Brady, principalul iniţiator republican de proiecte legislative fiscale din Camera Reprezentanţilor.
Kevin Brady, care are funcţia de preşedinte al Comisiei pentru taxe din Camera Reprezentanţilor, insistă de mult timp să fie identificate modalităţi de eliminare a avantajelor pe care el consideră că actualul Cod fiscal le oferă companiilor străine în detrimentul celor americane.
Analistul Bret Wells, care a recomandat măsuri similare Congresului în cursul audierilor din octombrie, estimează că în momentul de faţă unele companii efectuează tranzacţii deductibile între filiale pentru putea transfera 30-40% din profituri în afara Statelor Unite.
Activiştii de lobby contestă acuzaţiile de evaziune fiscală vizând multinaţionalele, argumentând că plăţile de acest tip, cunoscute drept tranzacţii între părţi asociate, sunt o parte legitimă şi necesară a reţelelor de aprovizionare cu produse de la nivel global.
Nancy McLernon, preşedintele OFII, un grup comercial de companii străine din SUA, a afirmat: "Trebuie să fim foarte atenţi la elaborarea unor reglementări fiscale majore care ar putea avea efecte disproporţionate asupra companiilor internaţionale, deoarece firmele americane riscă să fie vizate de măsuri de retorsiune".
Franţa insistă ca Uniunea Europeană să introducă un nou impozit pe cifrele de afaceri prezentate de companii americane din domeniul tehnologiei, pentru a opri practicile unor firme precum Apple şi Google de diminuare a cuantumului impozabil prin mutarea profiturilor între ţări.
Un activist de lobby argumentează că introducerea accizelor în SUA va afecta inclusiv companii americane, în principal producătorii auto care importă piese componente din Mexic şi grupuri de retail care cumpără haine de la filiale din China.
Potrivit estimărilor experţilor din Congresul SUA, acciza ar genera profituri de 155 de miliarde de dolari în zece ani, diminuând ceea ce republicanii numesc "erodarea" bazei de impozitare din SUA şi compensând reducerea cotei de impozitare a companiilor.
Citeşte şi: PREMIERĂ: Statele Unite au atacat poziţii din Somalia ale reţelei teroriste Stat Islamic
Citeşte şi: Patru ingineri străini au fost răpiţi în Turcia
Citeşte şi: Militarul american Bowe Bergdahl, care a dezertat din Afganistan, a scăpat fără închisoare. Trump consideră decizia ruşinoasă
Citeşte şi: Donald Trump susţine că nu îşi aminteşte de reuniunea la care a participat George Papadopoulos - FOTO
Citeşte şi: Politician democrat, investigat pentru legături cu Paul Manafort, în ancheta privind Rusia - surse
Citeşte şi: Benjamin Netanyahu laudă eforturile lui Donald Trump de a aduce pacea în Orientul Mijlociu
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PREMIERĂ: Statele Unite au atacat poziţii din Somalia ale reţelei teroriste Stat Islamic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe