Financial Times: Relaţia „periculoasă” dintre China şi Rusia, ignorată de Occident, ameninţă SUA şi ordinea mondială

Occidentul riscă să comită eroarea de a ignora alianţa "periculoasă" care este pe cale să se formeze între Rusia şi China, comentează cotidianul Financial Times, subliniind că instituţiile americane şi viitorul preşedinte al SUA trebuie să conştientizeze această potenţială "ameninţare gravă".

Urmărește
6674 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Relaţia „periculoasă” dintre China şi Rusia, ignorată de Occident, ameninţă SUA şi ordinea mondială

Financial Times: Relaţia „periculoasă” dintre China şi Rusia, ignorată de Occident, ameninţă SUA şi ordinea mondială

„În arhivele gafelor serviciilor de informaţii occidentale, eşecul observării disensiunilor sovieto-chineze în timpul Războiului Rece este unul uriaş. În pofida unui grup mic de agenţi CIA care tot prezentau dovezi în acest sens începând de la sfârşitul anilor 1950, administraţii succesive de la Washington şi din alte capitale occidentale refuzau să creadă că cele mai mari entităţi ale Blocului comunist chiar se urau reciproc. Până când China şi Rusia nu au avut un război în zona frontierei siberiano-manciuriene, în anul 1969, scepticii nu au acceptat că schisma era reală. În prezent, Occidentul riscă să facă exact greşeala opusă, ignorând alianţa antioccidentală şi antiamericană care se formează între Moscova şi Beijing", notează editorialistul Jamil Anderlini, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Relaţia periculoasă dintre China şi Rusia / Occidentul ignoră, pe propriul risc, alianţa care se formează între Moscova şi Beijing.

Cu ocazia unui seminar desfăşurat în iunie în Singapore, Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a vorbit despre "nonconvergenţa naturală de interese" între Rusia şi China, subliniind că cele două ţări au mai multe lucruri în comun cu Statele Unite decât între ele.

"Ideea că Rusia şi China nu pot fi niciodată prietene cu adevărat este la fel de greşită şi de periculoasă ca dogma Războiului Rece care cataloga comunismul mondial drept un monolit de neclintit. Chiar dacă multe voci din Occident neagă sau ignoră îmbunătăţirea rapidă a relaţiilor între cele două ţări, preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping au trecut la elogii reciproce extravagante, dezvoltând relaţii apropiate", argumentează editorialistul FT, observând că preşedintele Chinei este singurul lider străin cu care Vladimir Putin şi-a serbat ziua de naştere şi că Xi Jinping l-a numit recent pe liderul de la Kremlin drept "cel mai bun şi cel mai apropiat prieten".

Aceste situaţii pot fi catalogate uşor drept "poziţii superficiale", dar China face concesii Rusiei în privinţa transporturilor de petrol, iar relaţiile militare bilaterale sunt chiar mai intense decât cele economice. În aprilie, Wei Fenghe, ministrul chinez al Apărării, a transmis, de la Moscova, următorul mesaj: "Partea chineză le arată americanilor relaţiile apropiate între armatele Chinei şi Rusiei. Am venit să arătăm susţinere".

"Cel mai important factor de unitate între cei doi lideri este cel ideologic. Xi Jinping şi Vladimir Putin sunt lideri autocraţi puternici care împărtăşesc aversiunea faţă de sistemele politice reprezentative şi au temeri profunde că într-o zi s-ar putea să fie înlăturaţi din funcţii prin «revoluţii colorate» susţinute de Statele Unite. De asemenea, împărtăşesc antipatia faţă de SUA şi faţă de ordinea mondială dominată de SUA, în timp ce vor ascensiunea propriilor interese. Această situaţie constituie o oportunitate pentru Washington de a genera un clivaj între cele două ţări 'înainre ca alianţa lor să devină rezistentă. (...) În contextul ascensiunii continue şi a ambiţiei evidente de a surclasa Statele Unite, China este, pe termen lung, o provocare mai mare pentru America decât Rusia", constată FT.

Conform unor informaţii apărute în presă, fostul secretar de Stat american Henry Kissinger i-a recomandat preşedintelui SUA, Donald Trump, să încerce îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova şi izolarea Beijingului. Dar, "ţinând cont de actuala investigaţie din SUA privind presupusele contacte cu Rusia în campania electorală, actualului preşedinte american îi va fi aproape imposibil să aplice cu succes o astfel de strategie. Dar instituţiile din SUA şi oricine îi va succeda lui Donald Trump în funcţia de preşedinte trebuie să conştientizeze cât de gravă ameninţarea alianţei chinezo-ruse în curs de formare este pentru interesele SUA şi pentru actuala ordine mondială", concluzionează editorialistul FT.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici