- Home
- Externe
- LONDRA, (02.10.2015, 14:00)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Putin în Siria are scopuri militare sau politice
Politicienii şi strategii occidentali încearcă să determine care sunt scopurile militare ale preşedintelui rus Vladimir Putin în Siria şi dacă intenţionează să ajute regimul preşedintelui Bashar al-Assad să recupereze teritoriul pierdut în faţa forţelor opoziţiei, comentează Financial Times.
Urmărește
719 afișări
Financial Times: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Putin în Siria are scopuri militare sau politice
Chiar dacă şi-a arătat deja forţa în Orientul Mijlociu şi în pofida protestelor din partea Washingtonului, Europei şi statelor din Golful Persic, Rusia continuă să îşi consolideze forţele din Siria.
Ca şi în cazul bazei sale din Latakia, Moscova îşi consolidează în prezent baza navală de la Tartus, cu o subunitate antiteroristă de nave. Printre acestea se va afla şi crucişătorul lansator de rachete Moskva şi nava de desant Saratov.
Bazele armatei siriene de la Istamo şi al-Sanobar sunt de asemenea modernizate, imaginile din satelit sugerând prezenţa unor corturi şi echipamente ruseşti acolo, potrivit analiştilor de la IHS Jane's.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Mulţi se întreabă însă dacă operaţiunea militară a lui Putin este un mijloc de a atinge un scop politic - folosirea armelor ca metodă de a controla forţat agenda diplomatică internaţională - sau dacă este un scop în sine, având obiective militare specifice.
Preocupaţi de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, unde diplomaţia a fost uneori un mod de a distrage atenţia de la acţiunile ruşilor în teren, unii strategi militari de la NATO se tem că acţiunile Rusiei reprezintă un prim pas al unui plan de a oferi şi mai mult sprijin militar regimului al-Assad.
"Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia şi pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenţi", afirmă Anthony Cordesman, director de strategie la institutul CSIS. "Există încă multă incertitudine. Majoritatea forţelor terestre pe care le au sunt acolo pentru a-şi apăra bazele aeriene, dar au de asemenea suficiente pentru a le desfăşura în cadrul armatei siriene. Există o dinamică militară, dar şi una politică", a adăugat el.
Forţele ruse din Siria, pentru moment, sunt limitate, dar potente. În Latakia, unde a fost creat recent un aerodrom militar de mari dimensiuni, Rusia are 12 avioane de tip Su-25 Frogfoot şi 12 avioane Su-24 Fencer, precum şi 12 elicoptere de atac de tip Mi-24. Aceste aeronave sunt ideale pentru bombardarea unor ţinte militare în sprijinul operaţiunilor terestre. Ele nu sunt aeronave de anduranţă şi nici nu sunt dotate pentru atacuri de precizie.
La baza aeriană Bassel al-Assad, Rusia are cel puţin patru avioane de tip Su-30 Flanker, adecvate pentru apărare antiaeriană. Potrivit analiştilor, prezenţa lor oferă Rusiei control asupra spaţiului aerian. Ţinând cont de lipsa capacităţilor aeriene ale rebelilor, prezenţa acestor avioane poate fi considerată o încercare de a împiedica intervenţia SUA şi a aliaţilor lor în sprijinul forţelor rebelilor.
În opinia lui Jonathan Eyal, director internaţional la institutul RUSI, mobilizarea forţelor ruse "este menită în primul rând să obţină rezultate politice". "Sunt convins 100% că nu au nici o intenţie să aibă trupe ruse implicate în lupte", a subliniat el. Putin "va fi pregătit să dubleze (efectivele), dar până în punctul în care va fi credibil. Strategia este să forţeze Rusia în orice discuţie politică viitoare despre Siria".
Alţii consideră însă că ruşii au obiective militare tactice. Joi, un avion de spionaj Ilyushin Il-20 a sosit în Latakia, ceea ce indică o posibilă intensificare a operaţiunii militare.
"Evident, Putin nu vrea o operaţiune masivă. Dar poate este interesat de un război mic şi victorios - o campanie de câteva săptămâni sau luni pentru a micşora teritoriul rebelilor şi a-l consolida pe al-Assad. Cred că există atât scopuri politice, cât şi militare", a apreciat Alex Kokchurov, analist pe probleme legate de Rusia la IHS Jane's.
Această evaluare se potriveşte cu ceea ce multe persoane din rândul NATO consideră că este o formă a aventurismului Kremlinului în Ucraina transpus în Orientul Mijlociu.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe