Financial Times: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Putin în Siria are scopuri militare sau politice

Politicienii şi strategii occidentali încearcă să determine care sunt scopurile militare ale preşedintelui rus Vladimir Putin în Siria şi dacă intenţionează să ajute regimul preşedintelui Bashar al-Assad să recupereze teritoriul pierdut în faţa forţelor opoziţiei, comentează Financial Times.

Urmărește
719 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Putin în Siria are scopuri militare sau politice

Financial Times: Strategii se întreabă dacă operaţiunea lui Putin în Siria are scopuri militare sau politice

Chiar dacă şi-a arătat deja forţa în Orientul Mijlociu şi în pofida protestelor din partea Washingtonului, Europei şi statelor din Golful Persic, Rusia continuă să îşi consolideze forţele din Siria.

Ca şi în cazul bazei sale din Latakia, Moscova îşi consolidează în prezent baza navală de la Tartus, cu o subunitate antiteroristă de nave. Printre acestea se va afla şi crucişătorul lansator de rachete Moskva şi nava de desant Saratov.

Bazele armatei siriene de la Istamo şi al-Sanobar sunt de asemenea modernizate, imaginile din satelit sugerând prezenţa unor corturi şi echipamente ruseşti acolo, potrivit analiştilor de la IHS Jane's.

Mulţi se întreabă însă dacă operaţiunea militară a lui Putin este un mijloc de a atinge un scop politic - folosirea armelor ca metodă de a controla forţat agenda diplomatică internaţională - sau dacă este un scop în sine, având obiective militare specifice.

Preocupaţi de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, unde diplomaţia a fost uneori un mod de a distrage atenţia de la acţiunile ruşilor în teren, unii strategi militari de la NATO se tem că acţiunile Rusiei reprezintă un prim pas al unui plan de a oferi şi mai mult sprijin militar regimului al-Assad.

"Până vom vedea încotro se îndreaptă Rusia şi pentru cât timp, trebuie să fim foarte atenţi", afirmă Anthony Cordesman, director de strategie la institutul CSIS. "Există încă multă incertitudine. Majoritatea forţelor terestre pe care le au sunt acolo pentru a-şi apăra bazele aeriene, dar au de asemenea suficiente pentru a le desfăşura în cadrul armatei siriene. Există o dinamică militară, dar şi una politică", a adăugat el.

Forţele ruse din Siria, pentru moment, sunt limitate, dar potente. În Latakia, unde a fost creat recent un aerodrom militar de mari dimensiuni, Rusia are 12 avioane de tip Su-25 Frogfoot şi 12 avioane Su-24 Fencer, precum şi 12 elicoptere de atac de tip Mi-24. Aceste aeronave sunt ideale pentru bombardarea unor ţinte militare în sprijinul operaţiunilor terestre. Ele nu sunt aeronave de anduranţă şi nici nu sunt dotate pentru atacuri de precizie.

La baza aeriană Bassel al-Assad, Rusia are cel puţin patru avioane de tip Su-30 Flanker, adecvate pentru apărare antiaeriană. Potrivit analiştilor, prezenţa lor oferă Rusiei control asupra spaţiului aerian. Ţinând cont de lipsa capacităţilor aeriene ale rebelilor, prezenţa acestor avioane poate fi considerată o încercare de a împiedica intervenţia SUA şi a aliaţilor lor în sprijinul forţelor rebelilor.

În opinia lui Jonathan Eyal, director internaţional la institutul RUSI, mobilizarea forţelor ruse "este menită în primul rând să obţină rezultate politice". "Sunt convins 100% că nu au nici o intenţie să aibă trupe ruse implicate în lupte", a subliniat el. Putin "va fi pregătit să dubleze (efectivele), dar până în punctul în care va fi credibil. Strategia este să forţeze Rusia în orice discuţie politică viitoare despre Siria".

Alţii consideră însă că ruşii au obiective militare tactice. Joi, un avion de spionaj Ilyushin Il-20 a sosit în Latakia, ceea ce indică o posibilă intensificare a operaţiunii militare.

"Evident, Putin nu vrea o operaţiune masivă. Dar poate este interesat de un război mic şi victorios - o campanie de câteva săptămâni sau luni pentru a micşora teritoriul rebelilor şi a-l consolida pe al-Assad. Cred că există atât scopuri politice, cât şi militare", a apreciat Alex Kokchurov, analist pe probleme legate de Rusia la IHS Jane's.

Această evaluare se potriveşte cu ceea ce multe persoane din rândul NATO consideră că este o formă a aventurismului Kremlinului în Ucraina transpus în Orientul Mijlociu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici