- Home
- Externe
- LONDRA, (21.07.2017, 12:43)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Financial Times: Website-uri care vindeau droguri, arme şi carduri furate, închise după o amplă operaţiune de securitate cibernetică
O anchetă privind infracţiuni cibernetice efectuată de autorităţile din ţări europene şi din SUA a condus la închiderea site-urilor Alphabay şi Hansa Market, reţele ilegale de vânzări din zonele online obscure care efectuau tranzacţii de zeci de milioane de dolari cu droguri, arme şi carduri furate.
Urmărește
424 afișări
Financial Times: Website-uri care vindeau droguri, arme şi şi carduri furate, închise după o amplă operaţiune de securitate cibernetică
Investigaţia reprezintă cea mai puternică acţiune internaţională împotriva reţelelor online pentru vânzarea mărfurilor ilegale, scrie cotidianul Financial Times într-un articol intitulat "O operaţiune cibernetică mondială a condus la închiderea bazarurilor online obscure - Website-urile comercializau droguri, arme şi carduri furate, având lunar tranzacţii de zeci de milioane de dolari".
Site-ul Alphabay era cel mai mare spaţiu de tranzacţionare din lume, iar Hansa Market ocupa locul al treilea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
Rumoare pe social media după ce Biden pare că jubilează la întâlnirea cu Trump de la Casa Albă
-
STB modifică traseele şi prelungeşte programul autobuzelor pentru meciul România-Kosovo
Operaţiunea de securitate cibernetică a fost efectuată de zeci de agenţii guvernamentale din ţări precum Statele Unite, Olanda, Thailanda, Canada, Marea Britanie, Franţa şi altele.
"Au reuşit să prindă cei mai mari peşti din mare", explică Nicolas Christin, profesor la Universitatea Carnegie Mellon specializat în studierea website-urilor de vânzări.
Alphabay a efectuat tranzacţii de peste un miliard de dolari de la înfiinţarea în anul 2014, confirmă Agenţia UE a poliţiei (Europol), vânzările fiind în bitcoin sau în alte criptomonede. Alphabay avea zilnic tranzacţii cuprinse între 600.000 şi 800.000 de dolari, potrivit studiilor efectuate de Nicholas Christin, având o amploare de două ori mai mare decât Silk Road, celebrul site al Internetului obscur închis de autorităţi în anul 2013.
Autorităţile au depus eforturi ani întregi pentru destructurarea acestor website-uri de vânzări ilegale, greu de localizat deoarece utilizează soft-uri dispersate în reţeaua Tor, care asigură anonimatul utilizatorilor, făcând aproape imposibilă detectarea lor.
Oficiali olandezi au preluat controlul asupra Hansa Market la sfârşitul lunii iunie, continuând funcţionarea în mod incognito pentru a colecta date despre utilizatori, precizează Europol. Pe 4 iulie, anchetatorii au închis Alphabay, dar fără a dezvălui implicarea, generând speculaţii că fondatorul site-ului ar fi fugit cu banii.
Însă, pe 5 iulie, fondatorul Alphabay - Alexandre Cazes, un canadian în vârstă de 25 de ani care trăia extravagant în Thailanda - a fost arestat de autorităţile thailandeze. Alexandre Cazes a murit în închisoare săptămâna trecută, în ceea ce pare a fi o sinucidere, potrivit Departamentului de Justiţie din SUA.
După închiderea Alphabay, mulţi utilizatori au migrat spre Hansa Market, ceea ce le-a permis anchetatorilor olandezi să colecteze peste 10.000 de adrese ale clienţilor, anunţă Interpol. Joi, oficiali din ţările participante la operaţiune au dezvăluit implicarea, închizând definitiv site-ul Hansa Market.
"Internetul obscur se dezvoltă, devenind un centru al infracţionalităţii. Acest lucru reprezintă o ameninţare pentru societăţile şi economiile noastre şi trebuie combătută doar prin eforturi comune la nivel mondial", afirmă Dimitris Avramopoulos, comisarul UE penru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie.
Alphabay comercializa peste 250.000 de tipuri de droguri şi alte substanţe chimice interzise şi peste 100.000 de serii ale unor carduri bancare furate, precizează Europol.
"Avem de-a face cu noi provocări, din partea unor organizaţii infracţionale transnaţionale care cred că pot comite acte ilegale în Internetul obscur fără a fi sancţionate. Aceasta probabil este una dintre cele mai importante investigaţii din 2017 - reuşindu-se destructurarea celor mai mari entităţi obscure de tranzacţionare din istorie", a declarat Jeff Sessions, procurorul general din Statele Unite.
Însă experţii atrag atenţia că închiderea celor două site-uri de tranzacţii ilegale va îndrepta atenţia utilizatorilor spre alte servicii similare ale Internetului obscur. "Operaţiunea nu înseamnă automat că se rezolvă ceva, deoarece există alte website-uri de tranzacţionare, sunt numeroase alte magazine online. Din ceea ce am văzut în trecut, clienţii se mută spre alte site-uri de acest tip", explică analistul Nicolas Christin.
Citeşte şi: Wolfgang Schaeuble, ministrul german de Finanţe: Turcia acţionează la fel ca fosta Republică Democrată Germană (RDG)
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe