- Home
- Externe
- TBILISI, (07.07.2014, 12:01)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze a murit la vârsta de 86 de ani
Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze, unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, alături de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a decedat luni, la vârsta de 86 de ani, a declarat o apropiată a familiei, Marina Davitaşvili.
Urmărește
705 afișări
Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze a murit la vârsta de 86 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Şevarnadze a murit astăzi (luni) la prânz", a declarat ea, adăugând că fostul şef de stat "era bolnav de mult timp".
Ministru sovietic pentru Afaceri Externe în epoca lui Mihail Gorbaciov, ales preşedinte al Georgiei independente în 1995, el a demisionat în 2003, în timpul "revoluţiei trandafirilor", lăsând o ţară sărăcită şi în pragul haosului.
"Era un om foarte capabil, talentat, foarte deschis către popor, către toate păturile societăţii", a declarat fostul Mihail Gorbaciov pentru postul de radio Ecoul Moscovei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ultimul lider sovietic a adăugat că Şevarnadze a fost "reprezentantul ideal" al Georgiei.
"Cu el puteai să discuţi în mod deschis, colaboram bine", a adăugat el.
La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis "condoleanţe sincere familiei şi apropiaţilor, dar şi întregului popor georgian".
Premierul georgian Irakli Garibaşvili a subliniat, la rândul său, "importanţa specială" a contribuţiei lui Şevardnaze în "definirea rolului Georgiei pe scena lumii moderne".
Eduard Şevarnadze, născut la 25 ianuarie 1928 în satul georgian Mamati, a fost considerat un erou în Occident, pentru că a fost unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, însă ulterior el a căzut în dizgraţie în Georgia.
În 1985 se afla la conducerea Partidului Comunist din Georgia şi a fost chemat la Moscova de către Gorbaciov, care lansa Perestroika, fiind numit ministru de Externe.
Timp de cinci ani, el a fost unul dintre principalii artizani ai dezarmării, legând prietenii puternice în Occident, mai ales în Germania.
"Numirea sa în funcţia de ministru de Externe a fost o surpriză pentru mulţi, însă a ştiut să administreze aceast post", a apreciat Mihail Gorbaciov, citat de agenţia Interfax.
Dar în 2003, când a devenit preşedintele Georgiei, stat independent, a fost nevoit să cedeze puterea, în timpul "revoluţiei trandafirilor".
Prooccidentalul Mihail Saakaşvili a preluat puterea în 2004 şi a rămas la conducerea ţării până în 2013.
După cei aproape zece ani petrecuţi la conducerea acestei mici republici din Caucazul de Sud, imaginea lui Şevarnadze s-a deteriorat în mod considerabil, ţara fiind afectată de o puternică criză economică şi de corupţia endemică.
Demisia, în 2003, i-a permis să-şi salveze într-o oarecare măsură credibilitatea în rândul opiniei publice.
Într-un interviu acordat AFP în 2009, Eduard Şevardze declara că doreşte să fie înmormântat alături de soţia sa Nanuli, în grădina casei. "Moartea sa a fost unul dintre cele mai tragice evenimente din viaţa mea. Vreau să mă odihnesc alături de ea", afirma el.
Secretara sa, Marina Davitaşvili, a declarat că, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie oficială privind funeraliile fostului preşedinte georgian.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe