- Home
- Externe
- PARIS, (23.06.2017, 18:46)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa cere limitarea achiziţiilor extracomunitare în UE, unele ţări s-au opus. Comisia Europeană va prelua ideea
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a eşuat, la reuniunea Consiliului European, să îi convingă pe şefii de stat şi de guvern ai altor ţări să ofere Bruxellesului mai mult control asupra achiziţiilor extracomunitare, în special chineze, în UE, dar subiectul va fi preluat de Comisia Europeană.
Urmărește
2385 afișări
Franţa cere limitarea achiziţiilor extracomunitare în UE, unele ţări s-au opus. Comisia Europeană va prelua ideea (Imagine: Hepta)
Emmanuel Macron, susţinut discret de Germania, voia să îi convingă pe partenerii europeni să acorde atribuţii suplimentare instituţiilor Uniunii Europene pentru a ţine sub control achiziţiile străine în Uniunea Europeană, în principal cele chineze, scopul fiind protejarea sectoarelor comunitare strategice, informează cotidianul Le Figaro.
După dezbateri ample desfăşurate vineri dimineaţă la reuniunea Consiliului European, şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de state membre UE au rescris concluziile summitului, pentru a atenua preocupările unor ţări sudice şi nordice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Emmanuel Macron, aflat la primul summit european, "insista în mod clar pentru propunere, dar alte ţări au opus rezistenţă", au declarat surse europene. Portugalia, Grecia şi Spania se opun limitării investiţiilor extracomunitare întrucât au nevoie de fonduri "pentru a se menţine pe linia de plutire", a explicat un funcţionar european. Alte state membre, din nordul Europei, au exprimat, la rândul lor, dubii, pledând pentru menţinerea deschisă a pieţelor.
Propunerea lui Emmanuel Macron, susţinută discret de Germania, vizează în principal investitorii chinezi, deveniţi din ce în ce mai interesaţi, în ultimii ani, de principalele sectoare industriale europene. Companiile chineze, în special cele de stat, sunt acuzate că oferă la costuri mai mici, folosind metode neconcurenţiale, expertiză şi tehnologii esenţiale. În anul 2016, Berlinul şi Uniunea Europeană au asistat fără a putea face nimic, la transferul unor tehnologii "fabricate în Germania" către China, după ce grupul chinez Midea a achiziţionat compania germană Kuka pentru suma de 4,6 miliarde de euro.
"Este o temă foarte sensibilă din punct de vedere politic", declara marţi comisarul european al Comerţului, Cecilia Malmström.
"Concurenţa corectă este preferabilă legii junglei", a insistat Emmanuel Macron la summitul UE, în conferinţa de presă organizată alături de cancelarul german Angela Merkel, precizând doar că "s-a propus o mai bună încadrare a investiţiilor strategice".
În realitate, concluziile Consiliului European, rescrise după disensiunile de dimineaţă, nu mai invită Comisia Europeană să analizeze subiectul în numele celor 28 de ţări membre, aşa cum era prevăzut iniţial. Iar termenul de control asupra investiţiilor a fost eliminat din declaraţia finală.
Conform unor surse, Comisia Europeană va studia subiectul în următoarele săptămâni, dar din propria iniţiativă. Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, va relua tema în discursul despre starea Uniunii Europene, programat în septembrie. "Personal, eu împărtăşesc în totalitate abordarea preşedintelui Franţei. Eu vreau o Europă deschisă, nu o Europă oferită altora", a subliniat Juncker.
Citeşte şi: Viktor Orban, premierul Ungariei, după summitul de la Bruxelles: Acţiuni ample de reformare a UE probabil vor fi lansate după scrutinul din Germania
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe