Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor români

Organizaţiile neguvernamentale susţin că Franţa şi Italia se numără printre statele membre UE care încă mai demolează tabere şi deportează cetăţeni europeni, contrar anunţurilor făcute de Bruxelles, relatează The Guardian, în ediţia electronică.

Urmărește
898 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor români

Franţa şi Italia continuă expulzarea romilor români (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La un an după ce mai multe state europene au început să demoleze taberele de romi şi să expulzeze sute de cetăţeni europeni în România, Comisia Europeană susţine că a câştigat lupta pentru protejarea drepturilor cetăţenilor la libertatea de mişcare în cadrul blocului comunitar.

Dar apărătorii drepturilor romilor au avertizat Bruxelles-ul că nu depune suficiente eforturi pentru a proteja cea mai mare minoritate etnică din Europa, şi că expulzările şi deportările continuă, în principal în Franţa şi Italia.

Executivul UE susţine că a rezolvat 90 la sută din cazurile identificate de încălcare a libertăţii de mişcare începând de vara trecută.

Peste 70 la sută dintre taberele ilegale de romi au fost demolate, iar familiilor li s-au oferit stimulente financiare pentru a părăsi ţara. În urmă cu un an, organizaţiile neguvernamentale franţuzeşti au declarat că în pofida acestei acţiuni discriminatorii a Guvernului în Franţa există acelaşi număr de romi ca înainte deoarece mulţi dintre ei s-au întors. Dar deoarece taberele lor au fost distruse, aceştia trăiesc în condiţii şi mai mizere, într-un climat de teamă şi intimidare.

Comisia a anunţat însă că a lansat acţiuni juridice împotriva a zece state, inclusiv Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia şi Cehia, pentru că nu au transformat în lege directiva UE privind libertatea de mişcare.

Victoria Vasey, directorul juridic al Centrului european pentru drepturile omului (ERRC) cu sediul în Ungaria, a avertizat: "Expulzările se produc în continuare în principal în Franţa şi Italia. Expulzările continuă şi în Germania, dar acestea vizează mai degrabă romii kosovari, care nu sunt vizaţi de legea UE.

Potrivit Médecins du Monde, în perioada iunie-august, cel puţin 500 de romi au fost evacuaţi din tabere în Marsilia, în sudul Franţei. În Italia, 154 de evacuări au avut loc la Roma în perioada martie-mai, afectând 1.800 de romi.

În Danemarca, deportarea cetăţenilor europeni de etnie romă a fost de multe ori contestată cu succes în justiţie. Strategia a fost înlocuită, potrivit ERRC, prin arestarea şi hărţuirea acestor cetăţeni de către autorităţile daneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici