Franţa şi Marea Britanie au semnat un nou acord în domeniul imigraţiei

Miniştrii de Interne francez Bernard Cazeneuve şi britanic Theresa May au semnat joi, la Calais, un acord consacrat gestionării problemei imigranţilor în nordul Franţei, cu prevederi atât în plan umanitar, cât şi în domeniul securităţii, relatează TF1 online care prezintă principalele puncte.

Urmărește
169 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Marea Britanie au semnat un nou acord în domeniul imigraţiei

Franţa şi Marea Britanie au semnat un nou acord în domeniul imigraţiei (Imagine: Shutterstock)

Potrivit TF1, care precizează că a realizat materialul împreună cu AFP, planul prevede crearea unui Centru "comun" de Comandanament şi Control - la Calais şi Folkestone -, care va coordona operaţiunile.

Parisul şi Londra îşi consolidează în acest fel cooperarea în lupta împotriva unor filiere de traficanţi de imigranţi.

"În ansamblu, (măsurile) vor beneficia de o susţinere financiară din partea Guvernului britanic, în valoare de cinci milioane pe an, pentru o perioadă de doi ani", se precizează în text.

"Marea Britanie va contribui cu mijloace" în vederea securizării tunelului de sub Canalul Mânecii şi ajutorării companiei Eurotunnel să-şi "crească efectivele în domeniul securităţii", se arată în document.

O nouă sală de control va fi creată, iar cele două părţi se angajează să "mobilizeze echipe suplimentare în vederea verificării mărfurilor 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână, cu scopul de a reduce numărul de pasageri aflaţi într-o situaţie ilegală", mai prevede planul.

Pentru a lupta împotriva reţelelor de traficanţi de imigranţi, poliţiştii şi autorităţile în domeniul controalelor la frontiere "se angajează să-şi consolideze şi mai mult colaborarea operaţională", potrivit acordului.

Comandamentul unificat, condus de oficiali de rang înalt, are obiectivul "să descurajeze şi să eradicheze activităţile infracţionale" ale călăuzelor. Schimbul de informaţii în acest sens urmează să fie favorizat.

Favorizarea repatrierilor voluntare în ţările de origine

În acest spirit, un Centru "comun" de Comandament şi Control va fi creat la Calais, iar altul la Folkestone, pentru a colecta informaţii şi a coordona operaţiunile.

O "echipă comună" însărcinată cu repatrierea imigranţilor ilegali urmează să fie creată, cu susţinerea financiară a Guvernului britanic, cu scopul de a organiza zborurile de repatriere. Cooperarea vizează, de asemenea, capacităţile de analiză şi de traducere, pecizează TF1.

În plan umanitar, acordul prevede "intensificarea monitorizării" imigranţilor în vederea "identificării celor mai vulnerabili şi potenţialelor victime ale unor traficuri", în special a femeilor şi copiilor, în ideea informării şi plasării acestora în locuri sigure, "ceea ce implică capacităţi de cazare şi preluare în grijă, pentru a-i împiedica pe toţi care încearcă să exploateze aceste populaţii să aibă acces la ele", se arată în document.

Acordul prevede, de asemenea, favorizarea repatrierii voluntare în ţara de origine, dar şi crearea unor campanii de informare şi unor programe de ajutorare la repatriere.

Acordul îşi propune, de asemenea, o creştere a capacităţilor de procesare a cererilor de azil, iar în acest cadru "Guvernul britanic va contribui cu un ajutor (...) în vederea creării unor adăposturi în acest sens, situate la o distanţă semnificativă de Calais".

Obiectivul acestei măsuri este "diminuarea presiunii imigraţiei" asupra oraşului Calais.

La nivel internaţional, cele două state vor să intensifice dialogul cu ţările de origine.

Ele au convenit totodată să organizeze "o conferinţă de evaluare la Paris, împreună cu alte state membre Uniunii Europene (UE), în măsura posibilităţilor până la sfârşitul anului".

De asemenea, Londra şi Parisul au convenit să ofere o susţinere Greciei şi Italiei în privinţa unor "zone fierbinţi" sau centre de triere a refugiaţilor de imigranţi economici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici