- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Franţa, sub presiunea mafiei europene - în special românească, albaneză sau lituaninană
Un studiu al agenţiei europene de poliţie Europol, dat publicităţii miercuri, confirmă creşterea mafiei în Europa, în special de origine română, albaneză, lituaniană sau nigeriană, iar Franţa nu a scăpat de această influenţă, informează miercuri, în ediţia electronică.
Franţa, sub presiunea mafiei europene - în special românească, albaneză sau lituaninană (Imagine: Meediafax Foto/AFP)
"Criminalitatea organizată este în schimbare", spune directorul Europol, Rob Wainwright, care deplânge influenţa crescândă a grupurilor "din ce în ce mai structurate", potrivit cotidianului Le Figaro.
Cei din fosta URSS încep să-şi extindă influenţa în Vest, zonă cunoscută pentru violenţe, jafuri şi proxenetism.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Dar imaginea unui "gangster rustic" nu ar trebui să umbrească creşterea unei delicvenţe mai intelectuale şi cosmopolită, care exploatează mizeria umană şi înaltele tehnologii, notează Le Figaro.
Impactul lor asupra societăţii a crescut în ultimii doi ani, potrivit estimărilor şefului Europol, care stabileşte o legătură directă cu criza care afectează economiile europene începând din 2009.
"Este pentru prima oară când o autoritate de un asemenea nivel declară că actuala criză acţionează în sensul creşterii criminalităţii", afirmă criminologul francez Alain Bauer.
O altă tendinţă îngrijorătoare, potrivit agenţilor europeni, este că organizaţiile mafiote şi-au "intensificat practica trocului între ele," pentru a evita să fie urmărite prin intermediul conturilor bancare.
Europol vorbeşte şi despre "livrări de droguri şi precursori în schimbul unor bunuri furate sau arme", precum şi despre "maşini furate", orice combinaţie fiind permisă.
Criza a facilitat şi coruperea funcţionarilor şi a directorilor dornici să-şi suplimenteze veniturile, "în special în sectoarele care pot oferi asistenţă privind frauda şi falsificarea de monedă", notează experţii Europol, în raportul agenţiei.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10