Solicitarea Riyadului, confirmată de cinci oficiali de rang înalt de la Londra, Tokyo şi Roma, a creat deja tensiuni în cadrul alianţei trilaterale. Marea Britanie şi Italia sunt deschise ideii participării Arabiei Saudite la proiect, dar Japonia se opune ferm şi a transmis clar acest lucru.
Programul Global de Luptă Aeriană (GCAP), prin care ar urma să fie dezvoltat un avion de vânătoare avansat şi exportabil până în 2035, a reprezentat un avans considerabil pentru cele trei ţări partenere, mai ales pentru Japonia, care, istoric, restricţionase exporturile în materie de apărare şi nu colaborase până acum în vreun program cu o astfel de amploare şi complexitate.
Eforturile Arabiei Saudite de extindere a programului la patru naţiuni s-au intensificat în ultimele săptămâni, potrivit oficialilor de la Londra şi Tokyo. Aceste eforturi au inclus o cerere adresată direct Guvernului Japoniei cu ocazia întâlnirii pe care prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a avut-o la Jeddah cu premierul nipon Fumio Kishida.
„Arabia Saudită este unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii, iar Ministerul britanic al Apărării vrea să aprofundeze cooperarea inclusiv prin acest proiect. Considerăm Arabia Saudită ca fiind partener-cheie în programul avionului de vânătoare şi depunem eforturi pentru a obţine progrese cât mai curând posibil”, a afirmat un oficial britanic din domeniul apărării.
Primirea celui de-al patrulea membru ar complica negocierile în acest proiect. Conform unor surse, Japonia este preocupată că ar putea apărea întârzieri. În plus, există dubii asupra contribuţiei Arabiei Saudite la nivel tehnologic. Alte surse exprimă preocupări privind securitatea datelor tehnologice.