- Home
- Externe
- (18.05.2023, 19:11)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FT: Liderii G7 vor discuta despre o propunere privind un summit de pace pentru Ucraina
Liderii Grupului G7 vor analiza, în cursul summitului din Japonia, o propunere de promovare a planului de pace elaborat de Ucraina în scopul opririi conflictului militar cu Rusia, iar Kievul ar vrea implicarea Chinei în această iniţiativă, conform cotidianului Financial Times.
Urmărește
389 afișări
FT: Liderii G7 vor discuta despre o propunere privind un summit de pace pentru Ucraina
Discuţiile de la summitul G7, care se desfăşoară în oraşul nipon Hiroshima, au fost propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi probabil nu vor implica direct Rusia. Iniţiativa Grupului G7 intervine în contextul în care Administraţia Chinei a trimis un emisar în Europa în scopul găsirii unei soluţii politice pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Planul de pace elaborat de preşedintele Zelenski conţine condiţia retragerii trupelor ruse, pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei. Planul Chinei nu prevede condiţia retragerii trupelor ruse înaintea iniţierii negocierilor de pace.
Liderii statelor occidentale au insistat că negocierile de pace trebuie să înceapă când va vrea Kievul şi că succesul Ucrainei pe câmpul de luptă este cea mai bună modalitate de obţinere a unei "păci corecte". Dar aliaţii occidentali ai Ucrainei sunt tot mai preocupaţi că Statele Unite se apropie de vârful intensităţii asistenţei militare pentru Ucraina, care ar putea scădea înaintea scrutinului prezidenţial din 2024.
Un oficial din cadrul Uniunii Europene a declarat pentru cotidianul Financial Times că liderii G7 vor discuta despre ideea organizării unei conferinţe internaţionale în vara acestui an, pe tema planului de pace propus de Zelenski. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Ucrainei a confirmat că vor avea loc discuţii la cererea Kievului, în scopul ralierii cât mai multor ţări acestei propuneri de pace.
Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că Ucraina este interesată să implice China "în implementarea planului ucrainean de pace". Însă Ministerul de Externe de la Kiev a reiterat joi că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care ar implica pierderi teritoriale. Volodimir Zelenski va interveni prin videoconferinţă la summitul G7.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a atribuit Ucrainei vina pentru lipsa de progrese în negocierile de pace, iar până acum nu a semnalat deloc că ar accepta altă soluţie în afara capitulării totale a Ucrainei. Kremlinul a anunţat că susţine planul de pace al Chinei şi a salutat iniţiativa preşedintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, supus, pe de altă parte, presiunilor Statelor Unite, din cauza presupusei aprovizionări cu arme a Rusiei.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat joi că mai multe state africane vor trimite reprezentanţi la Moscova, pentru o iniţiativă de pace. "Domnul Ramaphosa a declarat că este necesar ca Africa să îşi facă auzită vocea în eforturile internaţionale de rezolvare a crizei din Ucraina. Rusia este dispusă să asculte cu mare interes orice propunere de soluţionare a crizei din Ucraina", a afirmat Dmitri Peskov, conform agenţiei Interfax.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe