FT: Principalele subiecte de dispută în negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China

Atacurile cibernetice, transferurile de tehnologie, deficitul şi subvenţiile industriale rămân principalele disensiuni în cadrul negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China, comentează cotidianul Financial Times.

Urmărește
494 afișări
Imaginea articolului FT: Principalele subiecte de dispută în negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China

FT: Principalele subiecte de dispută în negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China

În cursul primei runde a negocierilor dintre China şi SUA, desfăşurată la Beijing în mai 2018, a apărut un document cu solicitările Administraţiei Donald Trump. Documentul rămâne cea mai clară sinteză a problemelor care alimentează conflictul comercial dintre cele mai mari economii ale lumii.

Cotidianul Financial Times prezintă actualele poziţii ale Washingtonului şi Beijingului, în contextul începerii celei de-a noua runde oficiale de negocieri, la care vor participa joi şi vineri emisarul SUA pentru Afaceri comerciale, Robert Lightizer, şi vicepremierul chinez Liu He.

Reducerea deficitului comercial

Acesta este cel mai puţin controversat aspect al negocierilor, China fiind pregătită să intensifice achiziţiile de produse americane, începând cu soia până la semiconductori. Singurele probleme se referă la amploarea şi la momentul lansării achiziţiilor. Însă aceste achiziţii coordonate de stat nu ar face decât să consolideze poziţia Administraţiei de la Beijing şi a companiilor publice care au roluri importante în economie, deşi Robert Lightizer vrea reducerea influenţei guvernamentale în anumite sectoare comerciale. Probabilitatea ajungerii la un acord în această problemă este ridicată, apreciază editorialistul FT Tom Mitchell.

Intensificarea măsurilor de protejare şi respectare a drepturilor de proprietate intelectuală

La fel ca în cazul deficitului comercial, consolidarea măsurilor în domeniul drepturilor intelectuale nu este un aspect foarte controversat al negocierilor. Beijingul consideră că aceste îmbunătăţiri sunt şi în interesul companiilor chineze şi a înfiinţat noi instanţe judiciare în acest domeniu. Cei mai mulţi experţi apreciază că situaţia protecţiei mărcilor înregistrate s-a îmbunătăţit în ultimii ani. Probabilitatea ajungerii la un acord este ridicată.

Oprirea subvenţiilor cu impact negativ pe pieţe şi a altor tipuri de susţinere guvernamentală care pot contribui la capacitatea industrială excesivă

Acestea şi alte reforme "structurale" care ar afecta modelul chinez de stat al dezvoltării întâmpină opoziţia puternică a echipei conduse de vicepremierul Liu He. Beijingul nu este dispus la compromisuri pe acest subiect, acceptând doar eventuala transparenţă în privinţa seriei de subvenţii comerciale şi renunţarea etapizată la susţinerea acordată de stat pentru achiziţiile de vehicule electrice de fabricaţie autohtonă şi pentru alte vehicule alimentate cu "noi tipuri de energie".
Probabilitatea ajungerii la un acord între SUA şi China pe această temă este redusă.

Încetarea "intruziunilor cibernetice" susţinute şi tolerate de Administraţia Chinei

Administraţia condusă de preşedintele Xi Jinping neagă implicarea în astfel de activităţi, în pofida recentei serii de acuzaţii judiciare lansate de procurorii americani împotriva unor grupuri de hackeri chinezi. În septembrie 2015, Xi Jinping a semnat un acord cu preşedintele american de la acea vreme, Barack Obama, prin care ambele părţi se angajau să nu se implice în astfel de acţiuni. A obţine angajamentul Chinei de a înceta activităţi pe care le neagă reprezintă unul dintre cele mai dificile aspecte ale negocierilor, iar probabilitatea ajungerii la un acord este redusă, subliniază Financial Times.

Eliminarea politicilor şi practicilor privind transferurile de tehnologie

La fel ca în cazul atacurilor cibernetice, Beijingul neagă acuzaţiile că ar forţa companii americane să transfere tehnologie spre firme chineze. Reprezentanţii Chinei insistă că orice transferuri de tehnologie sunt făcute fie voluntar, fie la cererea unor oficiali care acţionează ilegal. Pentru a bloca acţiunile ilegale, Parlamentul de la Beijing lucrează la o nouă lege privind investiţiile străine, care ar interzice transferurile de tehnologie. Probabilitatea ajungerii la un acord pe acest subiect este redusă.

Organizarea unor reuniuni trimestriale pentru revizuirea progreselor

Modul de aplicare a eventualului acord comercial bilateral constituie o altă problemă extrem de dificilă. Oficialii chinezi resping vehement orice sugestie privind verificarea de către Administraţia Donald Trump a modului de respectare a unui acord, mai ales dacă acest lucru implică riscul reimpunerii de taxe vamale la importurile de produse chineze în Statele Unite. În acest context, probabilitatea ajungerii la un acord în această privinţă este redusă, constată FT.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici