- Home
- Externe
- (10.07.2024, 08:49)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FT: Tipul de rachetă care a lovit spitalul de copii din Kiev foloseşte componente occidentale; Rusia reuşeşte să evite sancţiunile
Potrivit experţilor şi oficialilor ucraineni, tipul de rachetă rusească ce a distrus un spital pentru copii din Kiev se bazează pe componente de concepţie occidentală, demonstrând succesul Kremlinului în evitarea sancţiunilor.
Urmărește
783 afișări
FT: Tipul de rachetă rusească care a lovit spitalul de copii din Kiev foloseşte componente occidentale; Moscova reuşeşte să evite sancţiunile
Filmată cu o secundă înainte de a lovi spitalul luni, racheta Kh-101 este una dintre cele mai avansate rachete de croazieră ale Rusiei şi este esenţială pentru intensificarea campaniei sale de atacuri aeriene asupra Ucrainei, relatează Financial Times.
Rusia produce de aproape opt ori mai multe Kh-101 decât înainte de invazia lui Vladimir Putin în 2022 şi este încă dependentă de piese din ţările occidentale, în special din SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-o dăm în vot la alegeri! Civilizat, legal, fără violență
-
Ciolacu: De ce să-mi dau demisia? N-am ce lămuri. Vorbim de o călătorie a mea în zona privată
-
Ciucă, la revenirea din Austria: Moment decisiv pe 22 noiembrie la Budapesta, în privinţa Schengen
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Elenei Lasconi
"Tehnologia occidentală le permite să construiască aceste rachete mai inteligente, care permit atacurilor lor teroriste să treacă de apărarea noastră aeriană în dificultate", a declarat Olena Bilousova, cercetător principal pe sancţiuni la Institutul KSE din Kiev.
Deşi sancţiunile au izolat Rusia de unele componente avansate, sectorul de apărare al Kremlinului s-a orientat către microprocesoare şi alte tehnologii avansate care nu sunt destinate utilizării militare.
Tranziţia este vizibilă în analiza ucraineană a unei rachete Kh-101 lansate în ianuarie, care a dezvăluit 16 componente electronice fabricate în Occident în interiorul rachetei.
Două dintre componente au fost marcate ca fiind produse de STMicroelectronics, cu sediul în Elveţia, restul fiind produse de producători americani de cipuri, inclusiv Texas Instruments, Analog Devices şi Intel.
Toate produsele sunt destinate în principal utilizării civile, unele fiind destul de vechi. Analiza Financial Times arată cum companiile ruseşti din 2023 au putut obţine componente identice cu cele utilizate în Kh-101 din ianuarie prin simpla lor achiziţionare de pe piaţa liberă şi prin importul acestora prin China.
Deşi documentele ruseşti afirmă că piesele au fost fabricate de producători occidentali, toate au fost listate ca fiind fabricate în China, Malaysia, Filipine, Taiwan sau Thailanda.
Conform unei analize a Biroului preşedintelui Ucrainei furnizate FT, o rachetă Kh-101 poate conţine mai mult de 50 de piese diferite produse în străinătate.
Potrivit autorităţilor, atacul de luni asupra infrastructurii şi clădirilor rezidenţiale din Ucraina a ucis cel puţin 41 de civili şi a rănit peste 190 de persoane.
Citește pe alephnews.ro: Războiul dronelor: Cum tehnologia transformă conflictul ruso-ucrainean
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ciucă, la revenirea din Austria: „Summit-ul de pe 22 noiembrie de la Budapesta va fi decisiv în privința Schengen”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe