Furtună a creşterii populaţiei: Până în 2100 numărul locuitorilor planetei ar putea ajunge la 15 miliarde

Populaţia lumii ar putea ajunge la 15 miliarde de persoane până la sfârşitul secolului, potrivit unui raport ONU ce va fi publicat săptămâna aceasta şi care avertizează asupra impactului acestei situaţii asupra resurselor, relatează The Guardian în ediţia online de luni.

Urmărește
1083 afișări
Imaginea articolului Furtună a creşterii populaţiei: Până în 2100 numărul locuitorilor planetei ar putea ajunge la 15 miliarde

Furtună a creşterii populaţiei: Până în 2100 numărul locuitorilor planetei ar putea ajunge la 15 miliarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numeroşi experţi ar putea fi "şocaţi" de estimare, având în vedere numărul foarte mare, comentează cotidianul, în condiţiile în care estimările anterioare indicau circa zece miliarde de locuitori până în 2100.

În prezent, numărul locuitorilor se apropie de şapte miliarde, însă unele guverne iau măsuri pentru sporirea populaţiei, în timp ce unele grupuri religioase interzic utilizarea metodelor de contracepţie.

Noua estimare apare într-un studiu major al United Nations Population Fund (UNFPA) care urmează să fie publicat în cursul acestei săptămâni. Raportul, intitulat "Situaţia populaţiei lumii în 2011", este realizat pentru a marca momentul în care, în octombrie, este aşteptată naşterea copilului care va duce la depăşirea pragului de şapte miliarde de locuitori.

Pământul intră într-o "fază nouă şi periculoasă", a apreciat Roger Martin, directorul grupului britanic de reflecţie Population Matters, care activează în domeniul controlului populaţiei. "Planeta noastră se apropie de o furtună perfectă a creşterii populaţiei, schimbării climatice şi scumpirii maxime a petrolului", a declarat el.

În prezent, populaţia mondială s-a dublat faţă de anii '60, impulsionată atât de ratele înalte ale natalităţii înregistrate în Africa, Asia şi America Latină, cât şi de răspândirea medicinei şi unor mai bune îngrijiri de sănătate care au condus la o diminuare a ratei mortalităţii infantile. Acest lucru a contrabalansat scăderea ratei naşterilor în ţările avansate şi a fost amplificat de creşterea nivelului speranţei de viaţă în lume.

Însă unii experţi au reacţionat cu scepticism. Profesorul Jack Goldstone de la George Mason University a declarat că "mijloacele şi dorinţa oamenilor de a reduce numărul de copii se răspândeşte în lume", apreciind că nivelul populaţiei va ajunge mai degrabă la 10-12 miliarde de persoane până în 2100.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici