Germania a abandonat ancheta împotriva jurnaliştilor de la Netzpolitik.org, acuzaţi de trădare - VIDEO

Autorităţile germane au abandonat anchetarea pentru trădare a jurnaliştilor Markus Beckedahlde şi Andre Meister de la blogul Netzpolitik.org, anunţând că "secretele" dezvăluite de site nu au reprezentat o ameninţare la adresa securităţii naţionale, relatează Euronews.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Germania a abandonat ancheta împotriva jurnaliştilor de la Netzpolitik.org, acuzaţi de trădare - VIDEO

Germania a abandonat ancheta împotriva jurnaliştilor de la Netzpolitik.org acuzaţi de trădare (Foto: Captura Video)

Ancheta s-a concentrat asupra blogului, care a publicat documente ce detaliau pas cu pas planuri de consolidare a supravegherii statului asupra comunicaţiilor online.

Ministerul Justiţiei şi Biroul procurorului federal au decis împreună că documentele dezvăluite nu erau secrete de stat, a anunţat luni procuratura într-un comunicat postat pe site.

O anchetă separată cu privire la modul în care documentele respective au ajuns publice va continua, a precizat procuratura, citată de DPA.

În pofida închiderii anchetei, redactorul-şef al blogului, Markus Beckedahlde, afirmă că rămân în suspans numeroase întrebări.

"Multe alte persoane trebuie să se fi aflat în spatele deciziei de a declanşa această anchetă", a declarat Markus Beckedahl, referindu-se la destituirea din funcţie a fostului procuror federal german Harald Range, la începutul anchetei, în urma unui scandal care a zguduit establishmentul politic german.

Acuzaţiile de trădare formulate împotriva celor doi jurnalişti au declanşat un val de furie.

Spionarea vieţii private este o problemă extrem de sensibilă în Germania, o ţară supusă unei supravegheri la scară largă prin Stasi, în timpul dictaturii comuniste, şi prin Gestapo, în timpul nazismului.

Germania a fost afectată de o serie scandaluri de spionaj în ultimii ani. Mai întâi, comunicările germane au fost spionate de către NSA, care ar fi interceptat inclusiv telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel, iar potrivit unor dezvăluiri ulterioare autorităţile germane ar fi ajutat autorităţile americane în acest domeniu.

Cazul Netzpolitik aminteşte "cazul Spiegel", în 1962, un scandal din timpul Războiului Rece considerat un punct de reper în vederea asigurării libertăţii presei în Germania postbelică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici