Prima pagină » Știri externe » Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele

Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele

Guvernul Germaniei s-a distanţat, joi, de abordarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care vrea continuarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei, Berlinul pledând pentru noi negocieri cu Moscova în scopul reactivării Acordului cerealelor.
Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele

Rusia a suspendat aplicarea Acordului cu Ucraina privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, un tratat garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite. Moscova cere facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional.

Însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnalat că el poate continua transporturile de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei.

Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al Economiei, a declarat, conform agenţiei DTS şi site-ului Tagesschau.de, că trebuie continuate negocierile cu Rusia pentru reactivarea Acordului exporturilor de cereale. „Nu pot fi periclitaţi intenţionat oameni, nave, vieţi omeneşti, nu pot fi trimise nave spre dezastru. Sigur că trebuie continuate discuţiile cu Rusia pentru prelungirea Acordului exporturilor de cereale”, a afirmat Robert Habeck, insistând pentru implicarea mai multor ţări pentru evitarea amplificării crizei alimentare internaţionale.

Rusia a anunţat că, începând de joi, va considera ţinte legitime navele care circulă pe Marea Neagră spre sau dinspre porturi din Ucraina. „Navele vor fi considerate ca fiind potenţial militare. Drept consecinţă, ţările care le acordă pavilion acestor nave vor fi considerate ca fiind implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev. Anumite zone maritime din nord-vestul şi sud-estul apelor internaţionale ale Mării Negre sunt declarate în mod temporar zone periculoase pentru navigaţie”, a avertizat Ministerul rus al Apărării.

În replică, Ucraina a propus miercuri acordarea de către Naţiunile Unite a unui mandat pentru patrule internaţionale pe Marea Neagră, prin colaborarea cu Turcia şi Bulgaria, în scopul continuării exporturilor de cereale. Joi, Kievul a avertizat că va considera nave militare suspecte vasele comerciale de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi din Rusia.