- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania preia controlul unei rafinării deţinută de Rusia, pe fondul crizei energetice
Germania a preluat vineri controlul asupra unei importante rafinării de petrol deţinută de Rusia, riscând represalii din partea Moscovei, în timp ce Berlinul se străduieşte să consolideze aprovizionarea cu energie şi să respecte angajamentul UE de a elimina importurile de petrol rusesc.
Ministerul Economiei a declarat că a plasat o unitate a companiei petroliere ruseşti Rosneft sub tutela autorităţii de reglementare din industrie şi a preluat rafinăria Schwedt a companiei, care furnizează 90% din combustibilul Berlinului, precizează Reuters.
"Aceasta este o decizie de politică energetică de mare anvergură pentru a ne proteja ţara", a declarat cancelarul Olaf Scholz în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat planurile guvernului de a pune rafinăria Schwedt sub controlul autorităţii de reglementare a Agenţiei Federale de Reţele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Planurile au inclus un "pachet pentru viitor" cu peste 1 miliard de euro în investiţii ale guvernului federal şi ale landurilor, pe parcursul mai multor ani, în landurile din estul Germaniei, 825 de milioane de euro fiind alocate doar pentru Schwedt.
"Rusia, ştim de ceva timp, nu mai este un furnizor de energie de încredere", a declarat Scholz. "Nu am luat această decizie cu uşurinţă, dar a fost inevitabilă".
Guvernele din întreaga Europă s-au grăbit să îşi susţină furnizorii de energie şi să asigure livrările de combustibil, în timp ce au intensificat sancţiunile impuse principalului furnizor, Rusia, din cauza invaziei sale în Ucraina.
Moscova a ripostat prin reducerea fluxurilor de gaz şi a ameninţat că va închide toate robinetele, ceea ce a dus la creşterea preţurilor şi a ridicat perspectiva raţionalizării energiei în Europa în această iarnă.
Rafinăria Schwedt a reprezentat o dilemă pentru Berlin timp de mai multe săptămâni, pentru că a primit ţiţei din Rusia, deşi Germania este hotărâtă să elimine importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul anului, în conformitate cu sancţiunile Uniunii Europene.
Preluarea Schwedt riscă măsuri de retorsiune din partea Moscovei. Scholz a declarat că Germania a luat în calcul o posibilă oprire bruscă a livrărilor de ţiţei din Rusia, adăugând: "De aceea suntem pregătiţi".
Un document politic publicat vineri de Berlin a arătat că se află în discuţii cu guvernul din Kazahstan pentru a asigura livrările de petrol pentru Schwedt.
Polonia a declarat la începutul acestui an că eliminarea proprietăţii ruseşti asupra rafinăriei a fost o condiţie pentru o potenţială furnizare de petrol pe mare prin intermediul unui terminal din Gdansk şi prin intermediul conductelor poloneze pentru a înlocui ţiţeiul rusesc.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO