Gorbaciov: Cum trebuie să arate lumea după pandemie. Ultimul lider al URSS, mesaj pentru Trump, Putin, Xi Jinping şi ceilalţi lideri ai lumii

  • Mihail Gorbaciov (89 de ani) este ultimul lider al Uniunii Sovietice. El a condus URSS din 1985 până la căderea regimului, în 1991
  • Măsurile de reformare adoptate de Gorbaciov în URSS au dus la încetarea monopolului Partidului Comunist, la prăbuşirea URSS, dar şi la încheierea Războiului Rece
  • Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990
10707 afișări
Imaginea articolului Gorbaciov: Cum trebuie să arate lumea după pandemie. Ultimul lider al URSS, mesaj pentru Trump, Putin, Xi Jinping şi ceilalţi lideri ai lumii

Gorbaciov: Cum trebuie să arate lumea după pandemie. Ultimul lider al URSS, mesaj pentru liderii mondiali

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, ajuns la 89 de ani, spune că lumea post pandemie nu va mai fi la fel. El îndeamnă la unitate şi spune că guvernele lumii vor trebui să colaboreze mai mult şi mai eficient.
 
Cum vede Gorbaciov lumea actuală şi pe cea post pandemie
 
"În aceste prime luni ale anului am avut din nou ocazia să vedem cât de fragilă este lumea, cât de mare este pericolul alunecării către haos. Această pandemie cu care se confruntă toate ţările este o ameninţare comună şi nu există nicio ţară care să o poată învinge de una singură.
 
Provocarea imediată este aceea de a învinge acest inamic vicios. Dar ce se va întâmpla apoi? Asta depinde de lecţiile care vor fi învăţate", scrie Mihail Gorbaciov într-un editorial publicat de revista TIME.
 
Gorbaciov îşi aminteşte de negocierile purtate pe seama dezarmării şi a distrugerii unei mari părţi a arsenalului nuclear, dar spune că deşi 85% dintre arme au fost distruse, pericolul încă există. Totuşi, în viziunea fostului lider al URSS, lumea trebuie să se adreseze unor probleme mai urgente: sărăcia, inegalitatea, degradarea mediului, epuizarea resurselor şi crizei migraţiei.
 
"Răspunsul la această provocare nu poate fi unul pur naţional şi naţionalist. Deşi fiecare guvern în parte poarta acum povara luării deciziilor dificile, ele vor trebui făcute de către întreaga lume.
 
Am esuat până acum în implementarea unor strategii şi obiective comune pentru umanitate. Progresul planului adoptat de ONU în 2000 a fost extrem de inegal. Astăzi vedem cum pandemia şi consecinţele ei îi lovesc în mare parte pe cei săraci, mărind astfel inegalitatea", mai spune Gorbaciov.
 
Mihail Gorbaciov spune că întregul concept de securitate globală trebuie regândit, pentru că de zeci de ani el este unul planificat în cea mai mare parte în termeni militari.
 
"În ultimii ani am auzit doar despre arme, rachete şi atacuri aeriene.
 
Anul acesta, lumea a fost deja pe marginea unei confruntări între mari puteri, cu ostilităţi serioase în Iran, Irak şi Siria. Şi chiar dacă participanţii au făcut în cele din urmă un pas înapoi, a fost aceeaşi politică agresivă a mersului pe marginea prăpastiei.
 
(...)
 
Războiul este un semn a înfrângerii, al eşecului politicii", mai notează ultimul lider al URSS-ului.
 
În finalul articolului său, Gorbaciov notează.
 
"Nu voi obosi niciodată să repet: trebuie să demilitarizăm afacerile internaţionale, politica internaţională şi gândirea politică.
 
(...)
 
În mod specific, fac apel la o tăiere cu 10% până la 15% a cheltuielilor militare. Acest lucru ar fi un prim pas către o nouă conştiinţă şi către o nouă civilizaţie" - Mihail Gorbaciov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici