- Home
- Externe
- BRUXELLES, (13.07.2015, 12:25)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia a capitulat aproape în totalitate, pentru un nou program de circa 80 de miliarde de euro. DEZVĂLUIRI din timpul negocierilor: "L-au crucificat pe Tsipras"
Guvernul Greciei a capitulat aproape în totalitate în faţa condiţiilor creditorilor internaţionali şi s-a angajat să aplice rapid noi măsuri dure de austeritate, pentru a primi în schimb împrumuturi de circa 80 de miliarde de euro, în următorii trei ani, relatează MarketWatch.
Urmărește
6092 afișări
Alexis Tsipras (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Eurosummit-ul a ajuns în unanimitate la un acord. Suntem gata să apelăm la Mecanismul European de Stabilitate pentru Grecia, cu sprijin serios pentru reforme", a afirmat pe Twitter preşedintele Donald Tusk, care a prezidat negocierile maraton de la Bruxelles, încheiate în dimineaţa zilei de luni.
Acordul, convenit după 22 de ore de discuţii dure dintre liderii zonei euro şi miniştrii de Finanţe, impune ca Guvernul elen să capituleze probabil aproape în totalitate la cererile creditorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Potrivit site-ului businessinsider, care citează Financial Times, negocierile au fost descrise de unul dintre participanţi ca fiind "violente".
"L-au crucificat pe Tsipras", a declarat un oficial pentru FT.
De asemenea, site-ul Bloomberg susţine că alţi doi oficiali l-au descris pe Tsipras, în timpul negocierilor, ca pe "un câine bătut".
Potrivit businessinsider, în dimineaţa zilei de luni, după mai multe ore de negocieri, atât cancelarul german Angela Merkel, cât şi premierul elen Alexis Tsipras s-au ridicat cu intenţia de a părăsi sala de discuţii, ceea ce ar fi condus la un nou impas.
"Îmi cer scuze, dar nu pot permite sub nicio formă să părăsiţi această sală", le-ar fi spus preşedintele Donald Tusk.
Ulterior, premierul belgian Charles Michel a anunţat luni dimineaţă, pe Twitter, că liderii zonei euro au ajuns la un acord privind un nou plan de salvare a Greciei.
Până miercuri, Parlamentul din Atena trebuie să aprobe reforma pensiilor şi majorarea TVA, măsuri respinse de greci la referendumul de săptămâna trecută.
Grecia trebuie să aplice reglementările UE care permit închiderea băncilor cu probleme, costurile fiind suportate de investitori şi creditori.
"Trebuie refăcută încrederea", a declarat cancelarul german Angela Merkel, într-o conferinţă de presă.
Înainte de începerea negocierilor pentru al treilea program de salvare, acordul liderilor din zona euro trebuie aprobat şi de celelalte parlamente. Decizia oficială este aşteaptată până la sfârşitul săptămânii.
Pentru a ajuta Grecia să acopere necesarul de finanţare pe termen scurt, miniştrii de Finanţe din zona euro trebuie să discute o aşa-zisă finanţare punte, a precizat Tusk.
Ministrul leton Taavi Roivas a scris pe Twitter că Europa a decis un parcurs, el precizând că totul depinde de implementare.
Într-o concesie faţă de Grecia, guvernele din zona euro vor analiza măsuri pentru a face datoria sustenabilă, de exemplu prin prelungirea termenelor de rambursare.
Noul program de salvare, care va fi negociat după primele măsuri de reformă şi de reducere a cheltuielilor, va conţine măsuri care vor merge dincolo de supravegherea şi controlul suportat de alte guverne din zona euro care au beneficiat de programe de susţinere financiară.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Principalele propuneri de măsuri pe care Europa vrea să i le impună lui Tsipras
Cea mai importantă măsură cerută de creditori este crearea unui fond de circa 50 de miliarde de euro, sub formă de active de stat care trebuie privatizate sau lichidate în următorii ani.
Fondul va fi sub supraveghere europeană, a precizat cancelarul Merkel.
Majoritatea banilor obţinuţi vor fi folosiţi la plata datoriilor şi recapitalizarea băncilor, iar 12,5 miliarde de euro pentru investiţii, a mai spus Merkel.
"Avantajele depăşesc dezavantajele", a spus cancelarul german, avertizând că revenirea economiei elene la creştere va fi lungă şi dificilă.
În pofida concesiilor mari făcute de premierul elen Alexis Tsipras, viitorul Greciei în uniunea monetară este încă incert.
Aprobarea noilor măsuri de austeritate de către Parlamentul de la Atena poate diviza partidul de guvernământ Syriza şi partenerul de dreapta din coaliţie, Grecii Independenţi, ceea ce ar putea duce la organizarea de alegeri anticipate.
Totodată, nu se ştie când vor fi deschise băncile, a căror activitate a fost suspendată în cea mai mare parte în utimele două săptămâni, sau cum va plăti Grecia o datorie de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE), scadentă pe 20 iulie.
Într-un comunicat al miniştrilor de Finanţe din zona euro se arată că necesarul de finanţare al Greciei s-ar putea ridica la 86 de miliarde de euro, peste estimarea de sâmbătă, de 74 de miliarde de euro, făcută de instituţiile creditoare ale statului elen (BCE, Comisia Europeană şi FMI).
Recapitalizarea băncilor este evaluată la 10-25 de milairde de euro.
FMI trebuie să continue să se implice în programul de susţinere financiară a Greciei, a declarat preşedintele francez Francois Hollande, al cărui guvern şi-a asumat un rol puternic în susţinerea statului elen, în ultimele luni.
În cadrul acordului, administraţia de stat din Grecia va fi modernizată şi de-politizată, a mai spus Merkel, adăugând că Guvernul de la Atena şi instituţiile internaţionale vor discuta pentru prima oară despre această problemă pe 20 iulie.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe