- Home
- Externe
- ATENA, (17.06.2018, 12:03)
- Teodora Marinescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia şi Macedonia au semnat acordul istoric privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave / Proteste în Grecia: "Ne luptăm pentru pământul strămoşilor noştri. Nu vom renunţa"
Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, şi omologul său macedonian Nikola Dimitrov, au semnat duminică un acord prin care numele fostei republici iugoslave devine "Republica Macedonia de Nord".
Urmărește
3864 afișări
Grecia şi Macedonia au semnat acordul istoric privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave / Proteste în Grecia: "Ne luptăm pentru pământul strămoşilor noştri. Nu vom renunţa"
Acordul, care a fost semnat în nordul Greciei, lângă frontiera cu Macedonia şi Albania, reprezintă un pas important în direcţia rezolvării disputei între cele două ţări. Înţelegerea încă trebuie aprobată de ambele parlamente, iar în Macedonia trebuie organizat şi un referendum.
"Avem o responsabilitate istorică să nu mai amânăm această înţelegere. Sunt încrezător că ne vom descurca", a declarat premierul grec Alex Tsipras în urma semnări acordului între cei doi miniştrii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
La ceremonie a participat şi premierul macedonian Zoran Zaev.
Parlamentul grec a respins sâmbătă, cu 153 de voturi, o moţiune de cenzură împotriva premierului Alexis Tsipras.
În urma acordului, Grecia nu va mai refuza aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi la Alianţa Atlanticului de Nord.
"Cele două ţări ale noastre trebuie să lase trecutul în urmă şi să se concentreze asupra viitorului. Am fost suficient de curajoşi să facem un pas înainte", a declarat Zaev.
Skopje şi Atena au fost de acord anul acesta să intensifice negocierile pentru a încheia disputa care blochează aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi NATO. Grecia, care deţine drept de veto în ceea ce priveşte admiterea în ambele organizaţii, consideră că denumirea fostului stat iugoslav reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume.
Proteste în Grecia, pe fondul acordului privind numele fostei republici iugoslave
Cel puţin 500 de persoane au participat duminică la mişcări de protest în Grecia, fiind implicaţi în altercaţi cu autorităţile, după ce Macedonia şi Grecia au ajuns la un acord privind schimbarea numelui fostei republici iugoslave, relatează site-ul postului France 24.
Manifestanţii, care aveau steaguri ale Greciei, au încercat să se apropie de locul unde a avut ceremonia de semnare a acordului.
Aceştia au fost însă înconjuraţi de autorităţi în localitatea Pisoderi, la doar câţiva kilometri de locul ceremoniei.
Un detaşament de jandarmi a blocat drumul rural, în timp ce alţii au folosit gaze lacrimogene pentru a opri manifestanţii.
"Ne luptăm pentru pământul strămoşilor noştri. Nu vom renunţa", a strigat un protestatar.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
CAUZA OFICIALĂ a morții lui Silviu Prigoană. Autopsia s-ar fi terminat, care este verdictul medicilor legiști
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe