- Home
- Externe
- BRUXELLES, (08.11.2012, 19:13)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grevă a funcţionarilor europeni cu o zi înainte de negocierea bugetului UE
O parte a funcţionarilor din cadrul instituţiilor europene se aflau în grevă joi, cu o zi înainte de o şedinţă a unui Consiliu de Miniştri UE consacrată bugetului, grevă organizată pentru a denunţa tăieri de cheltuieli reclamate de unele state şi unele atacuri la adresa statului lor.
Urmărește
257 afișări
Grevă a funcţionarilor europeni cu o zi înainte de negocierea bugetului UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la prânz, pe trotuar, în faţa intrării în sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta împotriva unor măsuri care ameninţă, în opinia lor, funcţionarea instituţiilor şi capacitatea acestora de recrutare.
"Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costă 0,67 de euro pe zi pe cetăţean", au subliniat sindicatele într-un comunicat comun.
"Noi cerem ca statele să aibă curajul să le spună cetăţenilor lor că o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei în parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai puţină Europă", au adăugat ele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
O altă grevă este prevăzută la 16 noiembrie.
Miniştrii Bugetului din cele 27 de ţări sau reprezentaţi ai lor vor încerca vineri, la Bruxelles, să ajungă la un acord cu Parlamentul European (PE) asupra solicitării unor noi contribuţii, pentru onorarea cheltuielilor prevăzute în bugetul pentru 2012 şi dotarea UE cu un buget în 2013.
Negocierile se anunţă dificile, deoarece Guvernele şi statele cele mai bogate refuză propunerile CE şi reclamă tăieri ferme în toate compartimentele, în special la cheltuielile administrative.
În 2011, dintr-un buget de 126,4 miliarde de euro, cheltuielile administrative au reprezentat 7,9 miliarde de euro, adică 6%, dintre care jumătate pentru salarii, cărora li se adaugă 1,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor.
În afară de pensii, CE a cheltuit 3,3 miliarde de euro, PE 1,5 miliarde de euro, Consiliul 505 milioane de euro, iar Serviciul de Acţiune Externă 457 de milioane de euro. Cu alte posturi, cheltuielile de la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) au fost în valoare de 333 de milioane de euro, iar cele de la şcolile europene în valoare de 169 de milioane de euro.
Instituţiile europene au peste 40.000 de salariaţi în lume, fără că toţi să fie funcţionari publici.
Un funcţionar european primeşte un salariu de debut de 2.650 de euro brut pe lună. În cazul unui director general, acest salariu este de aproximativ 18.300 de euro brut. Un comisar european câştigă aproxiamtiv 23.000 de euro, plus cheltuieli de reprezentare şi alocaţii familiale foarte generoase.
Variaţiile salariilor funcţionarilor europeni se calculează în funcţie de onorariul funcţiei publice în opt state (Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Olanda, Luxemburg şi Marea Britanie) şi în funcţie de costul vieţii la Bruxelles.
CE subliniază că a fost prezentat un plan de austeritate în vederea economisirii sumei de aproximativ un miliard de euro până în 2020, printr-o suprimare de 5% a unor posturi de funcţionari europeni, o creştere a timpului de muncă şi o creştere a vârstei de pensionare.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe