- Home
- Externe
- LONDRA, (13.10.2014, 09:25)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grevă pentru mărirea salariului în Serviciul public de sănătate din Marea Britanie, prima după 32 de ani
Sute de mii de angajaţi ai Serviciului public britanic de Sănătate (NHS) sunt chemaţi să înceteze lucrul timp de patru ore, luni, în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de a le acorda o mărire de salariu.
Urmărește
631 afișări
La originea acestei greve, fără precedent din 1982 şi din perioada Thatcher, se află decizia ministrului Sănătăţii Jeremy Hunt de a sfida recomandarea unui organism independent de a mări cu 1% salariile.
Aceste măriri "sunt inabordabile şi vor ameninţa calitatea îngrijirilor acordate pacienţilor", a justificat ministrul în martie.
Însă argumentele sunt considerate inadmisibile de către sindicate, raportat la performanţa economiei britanice - în contextul în care se aşteaptă o creştere de peste 3% în 2014 - şi la sacrificiile consimţite în ultimii ani.
"Inflaţia continuă să crească din 2011, iar în acelaţi timp nivelul remuneraţiei angajaţilor NHS a scăzut cu aproape 12%", afirmă secretarul general al Sindicatului UNISON Dave Prentis. "Refuzul de a acorda o mărire atât de derizorie, de 1%, arată câtă stimă are acest Guvern faţă de salariaţii din Sănătate", a apreciat el.
"Ajunge"
Această scădere a veniturilor echivalează, pentru salariaţi, "cu trei ani de facturi la gaze naturale şi electricitate", afirmă la rândul său Jon Skewes, un reprezentant al Royal College of Midwives, un sindicat care îndeamnă la grevă pentru prima dată în cei 133 de ani de existenţă.
"Să auzi că ţi se spune, în pofida anilor de stres, de presiune şi de ore suplimentare, că nu vei avea dreptul la nicio mărire de salariu în timp ce facturile cresc... este inacceptabil. Ajunge", a declarat el pentru AFP.
În pofida grevei şi exasperării sindicatelor, Ministerul Sănătăţii nu pare, pentru moment, să fie dispus să dea curs revendicării şi repetă că puţinul cerut va împovăra pe termen lung finanţele fragile ale HNS.
Ministerul se declară, în schimb, "pregătit să se întâlnească cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel încât sistemul de remunerare al NHS să fie mai echitabil", potrivit unui purtător de cuvânt.
O adevărată instituţie a Marii Britanii, NHS (National Health Service) a fost creat în 1948 de către un guvern laburist şi garantează un serviciu de îngrijiri gratuite tuturor locuitorilor ţării.
Această maşină are peste 1,2 milioane de angajaţi şi numai Armata Populară a Chinei, compania indiană de căi ferate şi lanţul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administraţiei britanice.
Serviciile de urgenţă vor fi asigurate
Greva ar putea să mobilizeze, luni, aproximativ 500.000 de persoane, potrivit unui sondaj efectuat de către ziarul The Guardian. În total, nouă sindicate au îndemnat la grevă timp de patru ore, între orele locale 7.00 (9.00, ora României) şi 11.00 (13.00, ora României).
Greva îi vizează pe toţi angajaţii NHS din Anglia şi Irlanda de Nord, cu excepţia medicilor şi dentiştilor.
Serviciile de urgenţă urmează să continue să fie asigurate, iar sindicatele le-au recomandat pacienţilor să amâne orele programărilor.
La Great Western Hospital din Swindon, la vest de Londra, au fost implementate măsuri pentru "a face astfel încât perturbările să fie minime" luni dimineaţa, a declarat pentru AFP un reprezentant, Oonagh Fitzgerald, confirmând că "greva nu va afecta pacienţii care au nevoie de îngrijiri de urgenţă".
Această mişcare socială extrem de rară, amplu susţinută de public, are loc cu mai puţin de şapte luni înainte de alegerile legislative şi ridică mingea la fileu Partidului Laburist, care-i acuză frecvent pe conservatori, aflaţi la putere, că efectuează o privatizare agresivă a NHS.
"NHS este în continuare un subiect major în alegeri", explică Kristian Niemietz, un expert de la Institutul pentru Afaceri Economice (IEA) de la Londra, care-şi exprimă însă regretul faţă de faptul că dezbaterea este "foarte superficială" şi nu reuşeşte să propună "viziuni" clare pentru viitorul unui sistem care - în pofida criticilor pe care le-a primit pentru timpul mare de aşteptare sau calitatea îngrijilor - reprezintă mândria britanicilor.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe