Vorbind după ce a vizitat două gropi comune din oraşele Qutayfah şi Najha de lângă Damasc, marţi, fostul ambasador al SUA pentru crime de război, Stephen Rapp, a declarat pentru Reuters: „Avem cu siguranţă mai mult de 100.000 de oameni care au dispărut şi au fost torturaţi până la moarte în această maşinărie a morţii”.
„Nu am prea multe îndoieli cu privire la aceste cifre, având în vedere ceea ce am văzut în aceste gropi comune”. „Nu am mai văzut aşa ceva de la nazişti încoace”, a declarat Rapp, care a condus urmărirea penală la tribunalele pentru crime de război din Rwanda şi Sierra Leone şi care colaborează cu societatea civilă siriană pentru a documenta dovezile crimelor de război şi ajută la pregătirea oricăror eventuale procese.
„De la poliţia secretă care a făcut să dispară oameni de pe străzi şi din casele lor, la temnicerii şi anchetatorii care i-au înfometat şi torturat până la moarte, la şoferii de camioane şi de buldozere care le-au ascuns cadavrele, mii de oameni au lucrat în acest sistem de ucidere”, a declarat Rapp.
„Vorbim despre un sistem de teroare de stat, care a devenit o maşinărie a morţii”.
Se estimează că sute de mii de sirieni au fost ucişi din 2011, când represiunea lui Assad împotriva protestelor împotriva sa a degenerat într-un război la scară largă. Atât Assad, cât şi tatăl său, Hafez, care l-a precedat în funcţia de preşedinte şi a murit în 2000, au fost acuzaţi de mult timp de grupurile pentru drepturile omului şi de guverne de execuţii extrajudiciare pe scară largă, inclusiv execuţii în masă în cadrul sistemului penitenciar al ţării şi de utilizarea armelor chimice împotriva poporului sirian.
Assad, care s-a refugiat la Moscova, a negat în repetate rânduri că guvernul său a comis încălcări ale drepturilor omului şi şi-a descris detractorii drept extremişti.
Şeful organizaţiei Syrian Emergency Task Force, Mouaz Moustafa, cu sediul în Statele Unite, care a vizitat, de asemenea, Qutayfah, la 40 km nord de Damasc, a estimat că cel puţin 100.000 de cadavre au fost îngropate numai acolo.