Grupul de atac al al portavionului Nimitz începe să opereze în Marea Chinei de Sud

Un grup de atac al portavioanelor americane a început joi să opereze în Marea Chinei de Sud, a anunţat Marina SUA, pe fondul unor tensiuni sporite cu Beijingul, care revendică o mare parte din această suprafaţă de apă ca teritoriu suveran, scrie CNN.

Urmărește
5677 afișări
Imaginea articolului Grupul de atac al al portavionului Nimitz începe să opereze în Marea Chinei de Sud

Două nave chineze urmăresc deja grupul american, care este format dintr-un portavion, un crucişător cu rachete ghidate şi trei distrugătoare cu rachete ghidate, a declarat pentru CNN un oficial al apărării.

Grupul, care are capacităţi letale şi non-letale din "spaţiu până sub apă, pe toate axele şi în toate domeniile", potrivit comandantului său, a intrat pentru prima dată în Marea Chinei de Sud.

Desfăşurarea are loc în contextul în care armata americană îşi consolidează prezenţa în regiune, într-un efort de descurajare a Chinei, care trece printr-o modernizare şi extindere rapidă a propriilor capacităţi militare şi nucleare.

Săptămâna aceasta, SUA şi Japonia au anunţat o prezenţă consolidată a puşcaşilor marini americani în Okinawa. Cei doi aliaţi au anunţat, de asemenea, o serie de alte iniţiative menite să apropie mai mult armatele în faţa a ceea ce ei consideră a fi o asertivitate crescândă a Chinei în regiune.

"Împărtăşim o viziune comună cu Japonia de a menţine un Indo-Pacific liber şi deschis şi toate lucrurile pe care le facem indică această direcţie", a declarat miercuri secretarul apărării Lloyd Austin, vorbind cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu omologii lor japonezi la Washington.

În urmă cu trei săptămâni, un avion de vânătoare chinezesc J-11 a interceptat un avion de recunoaştere american RC-135 deasupra Mării Chinei de Sud, în ceea ce SUA au numit o "manevră nesigură". RC-135 Rivet Joint RC-135 a fost forţat să ia măsuri de evitare, a declarat SUA, când avionul chinez s-a apropiat la mai puţin de 6 metri de avionul de recunoaştere mai mare şi mai lent.

Armata Populară de Eliberare a ripostat cu propria versiune a interceptării, susţinând că aeronava americană a fost cea care şi-a "schimbat brusc atitudinea de zbor" cu o "manevră de apropiere periculoasă", în ciuda unei înregistrări video a armatei chineze care nu arată nimic de acest gen.

Întâlnirea a subliniat tensiunile inerente legate de Marea Chinei de Sud, unde Beijingul şi-a folosit propriile insule artificiale militarizate pentru a promova revendicări de suveranitate nerecunoscute de SUA sau de aliaţii săi.

Marina chineză urmăreşte în mod curent navele de război americane care operează în Marea Chinei de Sud, afirmând chiar, uneori, că a alungat navele americane după ce acestea au părăsit apele disputate.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici