- Home
- Externe
- LONDRA, (28.03.2014, 11:11)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grupul francez Total discută un parteneriat cu Lukoil pentru explorarea de petrol de şist în Rusia
Compania petrolieră franceză Total discută un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de şist în Rusia, guvernul de la Moscova orientându-se către surse neconvenţionale pentru a compensa scăderea producţiei la exploatările vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT).
Urmărește
243 afișări
Grupul francez Total discută un parteneriat cu Lukoil pentru explorarea de petrol de şist în Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Lukoil, cea mai mare companie energetică privată din Rusia, deţine licenţa de explorare petrolieră pentru uriaşa formaţiune de şist Bajenov, ale cărei resurse nu au fost încă dovedite. Bajenov este considerat cel mai mare zăcământ de şist din Rusia, care deţine cele mai mari rezerve petroliere de şist din lume, potrivit estimărilor Departamentului Energiei din SUA.
Surse apropiate situaţiei au declarat pentru FT că Lukoil şi grupul francez Total discută formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie în care sunt incluze zăcămintele petroliere de şist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Sursele citate au subliniat că nu există nicio garanţie că în urma discuţiilor se va ajunge la un acord. Contactaţi de FT, reprezentanţii Total şi Lukoil au refuzat să comenteze informaţiile.
Cele două companii au început discuţiile pentru formarea unui parteneriat înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea şi ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să vorbească despre sancţiuni economice împotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniază predispoziţia unor companii internaţionale de a continua să opereze în Rusia în pofida deteriorării relaţiilor politice.
Directorul general al grupului german Siemens, Joe Kaeser, s-a întâlnit miercuri la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis că va continua investiţiile în Rusia şi cooperarea cu Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume.
Potenţialul parteneriat Lukoil-Total ar marca o schimbare de strategie pentru grupul rus, care până în prezent a optat pentru dezvoltarea licenţelor din Rusia pe cont propriu. Compania rusă a anunţat recent la Londra, în cadrul unei prezentări pentru investitori, că se află în discuţii cu o mare companie petrolieră europeană, fără a face nominalizări.
Total are deja o prezenţă semnificativă în Rusia, deţinând o participaţie de 16% la Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia şi cea mai mare companie privată de gaze. Miliardarul Gennady Timchenko, care deţine 23% din acţiunile Novatek, este vizat de sancţiuni anunţate săptămâna trecută de Statele Unite ca reacţie la anexarea Peninsulei Crimeea.
Total nu este singura mare companie europeană interesată de colaborări cu Lukoil. Rainer Seele, preşedintele companiei Wintershall, subsidiară a BASF, a declarat recent pentru ziarul rus de afaceri Vedomosti că grupul german este interesat să extindă cooperarea cu Lukoil.
"Lukoil este singura mare companie petorlieră rusă care nu are încă un parteneriat cu un mare grup din vest", observă şi Karen Kostanian, analist pe petrol şi gaze la biroul din Moscova al Bank of America Merrill Lynch.
Dezvoltarea resurselor neconvenţionale, precum cele de şist, zăcămintele de pe inelul arctic sau din Siberia de est, a devenit o prioritate pentru Kremlin odată cu scăderea producţiei exploatărilor îmbătrânite. Începând din luna septembrie, guvernul rus acordă reduceri de taxe pentru aşa-numitele proiecte petroliere dificile, care necesită soluţii tehnice mai complexe, mai avansate.
Compania de stat Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a intrat în parteneriate cu ExxonMobil (SUA) şi Statoil (Norvegia) pentru dezvoltarea de astfel de proiecte. Gazprom Neft, subsidiara petrolieră a Gazprom, are un joint venture cu Royal Dutch Shell.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe