Grupul G7 cere acţiuni ferme ale Consiliului de Securitate ONU contra Coreei de Nord

Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) condamnă ferm activităţile balistice şi nucleare ale Coreei de Nord şi solicită Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să adopte "măsuri semnificative" împotriva regimului de la Phenian.

Urmărește
5080 afișări
Imaginea articolului Grupul G7 cere acţiuni ferme ale Consiliului de Securitate ONU contra Coreei de Nord

Sursa foto: Profimedia

"Noi, miniştrii de Externe din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, împreună cu Înaltul reprezentant al Uniunii Europene condamnăm în cei mai puternici termeni lansarea unei alte rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord pe 18 noiembrie 2022. Lansarea rachetei este o nouă încălcare flagrantă de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Această acţiune nechibzuită, alături de dovezile referitoare la activităţi nucleare aflate în curs, evidenţiază determinarea Coreei de Nord de avansare şi diversificare a armelor nucleare şi a capabilităţilor balistice. Destabilizează şi mai mult regiunea, în pofida apelurilor comunităţii internaţionale în sensul păcii şi stabilităţii", arată Declaraţia comună a miniştrilor de Externe din Grupul G7, postată pe site-ul Ministerului francez de Externe şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Activităţile Coreei de Nord necesită o reacţie unitară şi puternică din partea comunităţii internaţionale, fiind necesare inclusiv noi măsuri semnificative ale Consiliului de Securitate ONU. Îndemnăm toate statele să aplice total şi eficient toate măsurile şi sancţiunile Consiliului de Securitate împotriva Coreei de Nord şi să abordeze cu prioritate urgentă riscurile proliferării armelor de distrugere în masă de către Coreea de Nord", subliniază miniştrii de Externe din Grupul G7, reafirmând "solidaritatea deplină" cu Japonia şi Coreea de Sud şi îndemnând regimul Kim Jong-Un să înceteze activităţile "destabilizatoare".

Armata nord-coreeană a testat vineri dimineaţă o rachetă intercontinentală. Racheta a fost lansată din zona Sunan, situată în apropiere de Phenian, şi a parcurs aproximativ 1.000 de kilometri, căzând în zona economică exclusivă a Japoniei, la 210 kilometri vest de Insula niponă Oshima Oshima. Racheta intercontinentală nord-coreeană a atins altitudinea de 6.100 de kilometri şi o viteză de 22 de ori mai mare decât cea a sunetului. Yasukazu Hamada, ministrul nipon al Apărării, a afirmat că această rachetă putea atinge teritoriul continental al Statelor Unite. Ca reacţie la acest test balistic, armata americană şi forţele militare sud-coreene au lansat vineri exerciţii aeriene comune cu avioane de vânătoare de tip F-35A.

Coreea de Nord a intensificat activităţile balistice şi denunţă frecvent exerciţiile militare comune efectuate de Statele Unite şi Coreea de Sud. Există suspiciuni că Phenianul ar pregăti efectuarea unui nou test nuclear.

Statele Unite au sesizat Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, iar o reuniune pe tema activităţilor Coreei de Nord va avea loc luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici