- Home
- Externe
- BEIJING, (22.02.2013, 17:12)
- Stefan Costin Anghel
Guvernul chinez recunoaşte existenţa "satelor cancerului"
Ministerul chinez al Mediului a recunoscut existenţa "satelor cancerului", după mai mulţi ani de la apariţia unor informaţii cu privire la depăşirea numărul mediu de cazuri în anumite regiuni deosebit de poluate din ţară.
Urmărește
1202 afișări
Guvernul chinez recunoaşte existenţa "satelor cancerului" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Substanţe chimice toxice şi nocive au provocat numeroase situaţii de urgenţă cu privire la apă şi atmosferă, iar anumite locuri cuprind chiar "sate ale cancerului", recunoaşte ministerul într-un raport publicat săptămâna aceasta şi anexat planului cincinal 2011-2015.
Expresia "satele cancerului" nu a fost folosită până acum de autorităţi, care se confruntă uneori cu nemulţumirea locuitorilor faţă de degradarea mediului în care trăiesc de către deşeuri industriale, prezenţa unor substanţe toxice în apă sau un aer foarte încărcat cu particule fine.
Nivelul poluării a crescut puternic în China, odată cu industrializarea rapidă a ţării în ultimele trei decenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Un număr important de oraşe chineze se numără printre cele mai poluate oraşe de pe glob, însă pularea nu se limitează la oraşe.
Nu există o definiţie precisă pentru "satele cancerului", însă expresia s-a răspândit în presă, îndeosebi după publicarea de către un jurnalist chinez, în 2009, a unei hărţi care documentează zeci de astfel de sate.
Guvernul recunoaşte că "produse chimice toxice şi nocive", în general interzise în ţările dezvoltate, sunt folosite în China şi "pot pune în pericol sănătatea omului şi a mediului pe termen lung".
Între substanţele periculoase, nonilfenolul, un compus organic sintetic, interzis în industria textilă europeană, este utilizat intens în acest sector în China, unde este folosit şi în producţia de detergenţi, a scris cotidianul Global Times.
Este prima dată când termenul "satele cancerului" apare într-un document ministerial, potrivit avocatului specializat în probleme de mediu Wang Canfa, care conduce un centru de ajutorare a victimelor poluării la Beijing.
"Aceasta arată că Ministerul Mediului a recunoscut că poluarea cauzează cancer", a declarat Wang pentru AFP, adăugând că, de-acum, efectele asupra sănătăţii provocate de degradarea mediului "atrag atenţia".
Un oficial din cadrul ministerului nu a vrut să confirme că menţionarea "satelor cancerului" este o premieră, subliniind că guvernul a stabilit deja, în trecut, o legătură între mediu şi sănătate.
Întrebat de Global Times în acest sens, Wang a răspuns că amenzile aplicate uzinelor poluante în China nu sunt, în continuare, suficient de descurajatoare.
"Persoanele responsabile de poluarea pânzelor freatice subterane nu trebuie s răspundă pentru faptele lor penal, deoarece nu există legi care să facă posibil acest lucru. Iar cum tratarea deşeurilor chimice este foarte scumpă, este mai economic să se debaraseze de ele ilegal", a declarat el pentru cotidian.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria