Potrivit lui Hijazi, decizia demisiei a fost luată „date fiind circumstanţele dificile prin care trece ţara”.
„Cabinetul condus de Essam Charaf va continua să îşi îndeplinească în totalitate atribuţiile până când problema Guvernului va fi rezolvată” de Consiliul militar, precizează oficialul citat.
Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt (CFSA) le-a cerut luni seara, într-un comunicat, forţelor politice să se reunească de urgenţă, în a treia zi a confruntărilor din ţară.
CFSA „cere de urgenţă tuturor forţelor politice şi naţionale un dialog pentru examinarea cauzelor care au agravat criza actuală şi mijloace pentru ieşirea din ea cât mai repede posibil pentru a menţine pacea naţională”, potrivit comunicatului.
În plus, CSFA cere „tuturor forţelor politice şi naţionale precum şi tuturor cetăţenilor să se implice în (restabilirea) calmului şi să creeze un climat de stabilitate prin procesul politic ce urmăreşte instaurarea unui regim democratic”.
Televiziunea publică a anunţat într-o primă fază că această demisie a fost deja respinsă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, apoi ministrul Informaţiilor Osama Haikal a dat asigurări că nu a fost luată încă nicio decizie.
Menit să conducă ţara către democraţie, acest consiliu militar aflat la conducerea Egiptului din februarie, este acuzat că vrea să se menţină la putere şi să perpetueze sistemul represiv înfiinţat de fostul preşedinte.
Mii de persoane protestează de trei zile în Piaţa Tahrir din Cairo, iar intervenţia forţelor de ordine s-a soldat cu moartea a cel puţin 24 de persoane, conform unui bilanţ revizuit în scădere, de la 33 de morţi.
Aceste violenţe, care au provocat sute de răniţi, au loc cu o săptămână înainte de începerea alegerilor legislativ, prevăzute pentru 28 noiembrie.
Protestatarii cer demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate, suspectat de tendinţe dictatoriale. Egiptul va organiza începând din 28 noiembrie primele alegeri parlamentare după înlăturarea regimului Hosni Mubarak.