- Home
- Externe
- PARIS, (17.11.2015, 08:06)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul francez vrea să modifice Constituţia pentru a crea "un regim civil de stare de criză"
Guvernul francez va depune în Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei pentru a crea "un regim civil de stare de criză", care ar permite să se ţină cont de "caracterul specific al ameninţării teroriste", a declarat luni seara o sursă guvernamentală, citată de AFP în pagina electronică.
Urmărește
2457 afișări
Guvernul francez vrea să modifice Constituţia pentru a crea "un regim civil de stare de criză" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Această revizuire constituţională anunţată luni, în faţa Congresului reunit la Versailles, de preşedintele François Hollande, "va crea un regim civil de stare de criză, care va permite implementarea unor măsuri excepţionale, care să nu atingă exercitarea libertăţilor publice decât prin restricţii strict necesare garantării securităţii naţionale", a precizat sursa citată.
"Aceste măsuri trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale ameninţării teroriste, în special durata sa" şi "vor putea merge mai departe de ceea ce prevede în prezent legea din 1955" privind starea de urgenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia și Iran și-au conectat sistemele naționale de plată, într-o mișcare semnificativă către dedolarizare. În primă fază, iranienii vor putea retrage ruble din Rusia
-
SUA inaugurează o bază de apărare antirachetă în Polonia
-
Victoria lui Trump ar putea afecta negativ economia Ungariei: Forintul, sub presiune din cauza tarifelor şi inflaţiei
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
Acest "regim civil de stare de criză" va răspunde dorinţei exprimate luni de preşedintele Hollande în faţa Congresului de a "determina evoluţia Constituţiei pentru a permite puterilor publice să acţioneze, conform statului de drept, împotriva terorismului de război".
Conform preşedintelui, articolul 16, care reglementează condiţiile de atribuire a puterilor excepţionale preşedintelui, şi articolul 36, care se referă la starea de urgenţă, nu sunt "adaptate la situaţia întâlnită" în prezent.
Invocarea articolului 16 "înseamnă ca funcţionarea obişnuită a puterilor publice constituţionale să fie întreruptă", iar articolul 36 este "decretat în caz de pericol iminent, rezultând dintr-un război străin sau o insurecţie armată" şi permite transferarea competenţelor "autorităţii civile către autoritatea militară".
"Niciunul dintre aceste regimuri nu este adaptat la situaţia pe care o întâlnim. Funcţionarea obişnuită a puterilor publice nu este întreruptă şi este de neconceput să transferi puteri autorităţii militare", a explicat el.
"Acest război de alt tip, în faţa unui adversar nou, necesită un regim constituţional care să permită gestionarea stării de criză", a apreciat preşedintele.
Hollande a făcut referire la propunerile comisiei de reflexie pentru modernizarea instituţiilor republicii, prezidată de Edouard Balladur în 2007.
Aceasta a sugerat modificarea articolului 36 din Constituţie, pentru a include, pe lângă starea de asediu, starea de urgenţă. Comisia propunea de asemenea ca o lege organică să definească aceste regimuri şi să precizeze condiţiile aplicării lor.
Preşedintele Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să "pregătească acestă revizuire pentru a putea fi adoptată în cel mai scurt termen".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump a ales un fost spion de top al SUA, John Ratcliffe, ca noul șef al CIA. Este un critic dur al Chinei și al politicilor lui Biden în Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: ATENTATELE din Paris: Ministrul francez de Interne propune desfiinţarea moscheilor radicale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Silviu Prigoană nu ar fi mâncat la restaurant! Administratorul rupe tăcerea: ce a făcut afaceristul la masă. Răsturnare de situație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe