- Home
- Externe
- PARIS, (17.11.2015, 08:06)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul francez vrea să modifice Constituţia pentru a crea "un regim civil de stare de criză"
Guvernul francez va depune în Parlament un proiect de revizuire a Constituţiei pentru a crea "un regim civil de stare de criză", care ar permite să se ţină cont de "caracterul specific al ameninţării teroriste", a declarat luni seara o sursă guvernamentală, citată de AFP în pagina electronică.
Urmărește
2457 afișări
Guvernul francez vrea să modifice Constituţia pentru a crea "un regim civil de stare de criză" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Această revizuire constituţională anunţată luni, în faţa Congresului reunit la Versailles, de preşedintele François Hollande, "va crea un regim civil de stare de criză, care va permite implementarea unor măsuri excepţionale, care să nu atingă exercitarea libertăţilor publice decât prin restricţii strict necesare garantării securităţii naţionale", a precizat sursa citată.
"Aceste măsuri trebuie adaptate la caracteristicile particulare ale ameninţării teroriste, în special durata sa" şi "vor putea merge mai departe de ceea ce prevede în prezent legea din 1955" privind starea de urgenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Acest "regim civil de stare de criză" va răspunde dorinţei exprimate luni de preşedintele Hollande în faţa Congresului de a "determina evoluţia Constituţiei pentru a permite puterilor publice să acţioneze, conform statului de drept, împotriva terorismului de război".
Conform preşedintelui, articolul 16, care reglementează condiţiile de atribuire a puterilor excepţionale preşedintelui, şi articolul 36, care se referă la starea de urgenţă, nu sunt "adaptate la situaţia întâlnită" în prezent.
Invocarea articolului 16 "înseamnă ca funcţionarea obişnuită a puterilor publice constituţionale să fie întreruptă", iar articolul 36 este "decretat în caz de pericol iminent, rezultând dintr-un război străin sau o insurecţie armată" şi permite transferarea competenţelor "autorităţii civile către autoritatea militară".
"Niciunul dintre aceste regimuri nu este adaptat la situaţia pe care o întâlnim. Funcţionarea obişnuită a puterilor publice nu este întreruptă şi este de neconceput să transferi puteri autorităţii militare", a explicat el.
"Acest război de alt tip, în faţa unui adversar nou, necesită un regim constituţional care să permită gestionarea stării de criză", a apreciat preşedintele.
Hollande a făcut referire la propunerile comisiei de reflexie pentru modernizarea instituţiilor republicii, prezidată de Edouard Balladur în 2007.
Aceasta a sugerat modificarea articolului 36 din Constituţie, pentru a include, pe lângă starea de asediu, starea de urgenţă. Comisia propunea de asemenea ca o lege organică să definească aceste regimuri şi să precizeze condiţiile aplicării lor.
Preşedintele Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să "pregătească acestă revizuire pentru a putea fi adoptată în cel mai scurt termen".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ATENTATELE din Paris: Ministrul francez de Interne propune desfiinţarea moscheilor radicale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate