Într-un răspuns scris la în recurs în faţa Curţii Supreme de Justiţie din Israel împotriva a şase colonii, Guvernul a afirmat că în cazul a patru dintre ele, terenurile au fost practic cumpărate de la proprietarii privaţi palestinieni, a explicat ONG-ul.
„În răspunsul său, Guvernul şi-a declarat intenţia de a legaliza patru avanposturi în sectoare izolate”, denunţă acest comunicat, citând coloniile ilegale Givat Assaf, Givat HaRoeh, Maaleh Rehavam şi Mitzpe Lachish.
Aceste avanposturi figurează pe o listă de şase, realizată în 2005 de Guvern în vederea demolării lor imediate, ordonată de justiţia israeliană. O serie de apeluri interceptate de guvernele care s-au succedat la putere au întârziat punerea în aplicare a acestor decizii.
O audiere a Curţii Supreme a fost stabilită pentru data de 22 mai, special pentru acest scandal.
Până la această oră niciun oficial irsaelian nu a reacţionat până în prezent la aceste afirmaţii.
„Decizia contribuie la distrugerea eforturilor americane de relansare a procesului de pace„, a apreciat purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Roudeina, amintind că orice formă de colonizare israeliană asupra Teritoriilor Palestiniene, ar fi ilegală, potrivit declaraţiilor transmise de agenţia oficială Wafa.
Pacea Acum mai consideră că „intenţia de a legaliza avanposturile ca noi colonii nu este decât o palmă dată noului proces de pace”, iniţiat de secretarul american de Stat, John Kerry.
„Guvernul arată că nu este angajat în vederea păcii şi nici a unei soluţii cu două state, israelian şi palestinian”, a continuat ONG-ul.
Negocierile de pace sunt blocate din septembrie 2010, iar Mahmoud Abbas refuză să le reia fără o sistare totală a colonizării şi „referinţe clare” în negocieri, îndeosebi la frontierele din 1967.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu se declară pregătit pentru negocieri imediate, însă respinge orice condiţie prealabilă.
În opinia comunităţii internaţionale, toate coloniile sunt ilegale, chiar dacă sunt autorizate sau nu de Guvernul israelian. Peste 360.000 de colonişti israelieni locuiesc în Cisiordania ocupată şi aproximativ 200.000 în cartierele de colonizare din Ierusalimul de Est.