- Home
- Externe
- CIUDAD DE MEXICO, (21.06.2017, 06:00)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul Mexicului, acuzat că spionează jurnalişti şi activişti prin intermediul telefoanelor mobile
Mai mulţi jurnalişti şi activişti din Mexic au depus plângeri penale în care acuză guvernul că îi spionează prin intermediul unor programe de malware instalate pe telefoanele lor mobile, informează site-ul BBC News.
Urmărește
354 afișări
Guvernul Mexicului, acuzat că spionează jurnalişti şi activişti prin intermediul telefoanelor mobile
Potrivit unei investigaţii de presă, guvernul mexican a achiziţionat un program informatic de spionaj pentru a rezolva cazurile importante de corupţie, abuz în serviciu şi crime, dar l-ar fi folosit şi în scopuri politice.
Acest software, produs de o companie israeliană, trimite SMS-uri către persoanele ţintă, cu linkuri care par legitime, dar care promovează site-uri false şi care instalează programe malware pe telefoanele mobile. Ulterior, sunt înregistrate toate operaţiunile efectuate cu telefonul mobil, precum şi lista de contacte. Totodată, pot fi activate microfonul şi camera dispozitivului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Prin intermediul acestor programe de malware, ar fi fost spionaţi activişti care urmăreau impunerea unor taxe pentru băuturi carbogazoase, jurnalişti care raportau atrocităţi ale armatei şi avocaţi implicaţi în procese împotriva statului. Nouă persoane au semnat plângerile penale împotriva guvernului mexican.
În cadrul unei conferinţe de presă la Ciudad de Mexico, jurnalista Carmen Aristegui a acuzat autorităţile statului de activităţi infracţionale şi a amintit că şase jurnalişti au fost ucişi în 2017 în Mexic.
"Agenţii statului mexican, departe de a face ceea ce ar trebui să facă în mod legal, ne-au folosit resursele, impozitele, banii pentru a comite infracţiuni grave. Am primit e-mailuri false care pretindeau că provin de la ambasada SUA din Mexic. Inclusiv fiul meu Emilio, de 16 ani, a fost vizat. Ce vrea să facă guvernul cu informaţiile despre un tânăr elev?", a spus Aristegui.
O altă persoană care susţine că a fost ţinta autorităţilor a declarat că "spionajul în Mexic a devenit un mecanism eficient de intimidare a apărătorilor drepturilor omului, a activiştilor şi a jurnaliştilor, făcând posibil controlul asupra fluxului de informaţii şi implicit permiţând abuzul de putere".
În replică, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Enrique Pena Nieto a respins acuzaţiile, menţionând că guvernul Mexicului desfăşoară activităţi de spionaj împotriva crimei organizate şi a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în conformitate cu legile ţării.
"Guvernul neagă categoric faptul că vreunul dintre membrii săi efectuează operaţiuni de supraveghere sau interferenţă privind serviciile de comunicaţii folosite de către apărătorii drepturilor omului, jurnalişti, activişti anticorupţie sau oricare altă persoană fără autorizare judiciară prealabilă", este poziţia preşedinţiei statului Mexic.
Citeşte şi: Un parlamentar al opoziţiei turce a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru spionaj
Citeşte şi: Ricardo Martinelli, fost preşedinte al statului Panama, arestat în SUA pentru spionaj politic. Ar fi folosit bani publici pentru a spiona ilegal peste 150 de rivali politici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: SUA spionează telefoanele mobile din avion pentru a-i depista pe infractori. Cum funcţionează "dirtboxes"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe