Guvernul Mexicului, acuzat că spionează jurnalişti şi activişti prin intermediul telefoanelor mobile

Mai mulţi jurnalişti şi activişti din Mexic au depus plângeri penale în care acuză guvernul că îi spionează prin intermediul unor programe de malware instalate pe telefoanele lor mobile, informează site-ul BBC News.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului Guvernul Mexicului, acuzat că spionează jurnalişti şi activişti prin intermediul telefoanelor mobile

Guvernul Mexicului, acuzat că spionează jurnalişti şi activişti prin intermediul telefoanelor mobile

Potrivit unei investigaţii de presă, guvernul mexican a achiziţionat un program informatic de spionaj pentru a rezolva cazurile importante de corupţie, abuz în serviciu şi crime, dar l-ar fi folosit şi în scopuri politice.

Acest software, produs de o companie israeliană, trimite SMS-uri către persoanele ţintă, cu linkuri care par legitime, dar care promovează site-uri false şi care instalează programe malware pe telefoanele mobile. Ulterior, sunt înregistrate toate operaţiunile efectuate cu telefonul mobil, precum şi lista de contacte. Totodată, pot fi activate microfonul şi camera dispozitivului.

Prin intermediul acestor programe de malware, ar fi fost spionaţi activişti care urmăreau impunerea unor taxe pentru băuturi carbogazoase, jurnalişti care raportau atrocităţi ale armatei şi avocaţi implicaţi în procese împotriva statului. Nouă persoane au semnat plângerile penale împotriva guvernului mexican.

În cadrul unei conferinţe de presă la Ciudad de Mexico, jurnalista Carmen Aristegui a acuzat autorităţile statului de activităţi infracţionale şi a amintit că şase jurnalişti au fost ucişi în 2017 în Mexic.

"Agenţii statului mexican, departe de a face ceea ce ar trebui să facă în mod legal, ne-au folosit resursele, impozitele, banii pentru a comite infracţiuni grave. Am primit e-mailuri false care pretindeau că provin de la ambasada SUA din Mexic. Inclusiv fiul meu Emilio, de 16 ani, a fost vizat. Ce vrea să facă guvernul cu informaţiile despre un tânăr elev?", a spus Aristegui.

O altă persoană care susţine că a fost ţinta autorităţilor a declarat că "spionajul în Mexic a devenit un mecanism eficient de intimidare a apărătorilor drepturilor omului, a activiştilor şi a jurnaliştilor, făcând posibil controlul asupra fluxului de informaţii şi implicit permiţând abuzul de putere".

În replică, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Enrique Pena Nieto a respins acuzaţiile, menţionând că guvernul Mexicului desfăşoară activităţi de spionaj împotriva crimei organizate şi a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în conformitate cu legile ţării.

"Guvernul neagă categoric faptul că vreunul dintre membrii săi efectuează operaţiuni de supraveghere sau interferenţă privind serviciile de comunicaţii folosite de către apărătorii drepturilor omului, jurnalişti, activişti anticorupţie sau oricare altă persoană fără autorizare judiciară prealabilă", este poziţia preşedinţiei statului Mexic.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici