Hollande îl primeşte miercuri seara pe Barroso la Palatul Elysée, înaintea summitului din 16 iulie

Preşedintele François Hollande îl primeşte miercuri seara, la o cină de lucru, pe preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso, în vederea pregătirii summitului european de la 16 iulie, în care urmează să se ia decizii asupra unor posturi-cheie în UE.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Hollande îl primeşte miercuri seara pe Barroso la Palatul Elysée, înaintea summitului din 16 iulie

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Preşedintele Comisiei va merge "la Elysée, la o cină de lucru, în urma Consiliului European din iunie şi în vederea pregătirii viitorului Consiliu European", a anunţat miercuri Pia Ahrenkilde Hansen, o purtătoare de cuvânt, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Barroso - al cărui mandat se încheie în toamnă - se va întâlni joi pentru prima dată cu Manuel Valls în calitate de premier. Ei vor discuta despre situaţia economică din Europa şi Franţa.

Liderii europeni urmează să decidă pe 16 iulie cine va ocupa posturile de preşedinte al Consiliului European în locul lui Herman Van Rompuy şi de Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe în locul lui Catherine Ashton. Ei vor alege, totodată, un preşedinte permanent al Eurogrupului, forumul Zonei Euro.

Pe lângă aceste numiri, ei ar putea să înceapă să-şi avanseze "pionii" pentru posturile din viitoarea Comisie. Numeroase ţări doresc să aibă în post un comisar însărcinat cu probleme economice.

Cursa a fost lansată marţi, după ce viitorul preşedinte al Comisiei Jean-Claude Juncker a declarat că viitorul comisar însărcinat cu Afaceri Economice va fi "probabil" un socialist. Fostul ministru francez al Finanţelor Pierre Moscovici şi actualul preşedinte al Eurogrupului, olandezul Jeroen Dijsselbloem, sunt favoriţi pentru ocuparea postului.

În contextul în care Moscovici este bine plasat pentru acest post, preşedintele francez părea să ezite cu privire la postul dorit de către Paris - Economie sau Energie -, potrivit unei surse europene.

În mod oficial, Hollande şi-a exprimat dorinţa ca Franţa să obţină un post de vicepreşedinte al noii Comisii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici