Hosni Mubarak, condamnat la închisoare pe viaţă. Fostul preşedinte egiptean, vinovat pentru uciderea a 850 de manifestanţi în timpul revoltei - FOTO, VIDEO

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, în vârstă de 84 de ani, a fost condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă, pentru uciderea a aproape 850 de manifestanţi în timpul revoltei care a dus la înlăturarea sa de la putere în 2011.Faptele de corupţie de care erau acuzaţi fiii lui Mubarak, Alaa şi Gamal, s-au prescris, prin urmare judecătorul nu a pronunţat nicio condamnare împotriva celor doi bărbaţi.

Urmărește
909 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak, condamnat la închisoare pe viaţă. Fostul preşedinte egiptean, vinovat  pentru uciderea a 850 de manifestanţi în timpul revoltei - FOTO, VIDEO

Hosni Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mubarak, care purta ochelari fumurii şi era întins pe o targă din cauza stării sale de sănătate, aşa cum a stat pe tot parcursul procesului, a rămas impasibil de-a lungul şedinţei.

"Vom face apel. Acest verdict este plin de erori judiciare", a precizat avocatul Yasser Bahr.

După încheierea şedinţei, Mubarak, care până în prezent era în arest preventiv la un spital militar, a fost transferat de la tribunal spre închisoarea din Tora, o suburbie situată la sud de Cairo.

El este ţinut într-o aripă medicală a acestui penitenciar, potrivit serviciilor de securitate.

Faptele de care erau acuzaţi fiii lui Hosni Mubarak, Alaa şi Gamal, s-au prescris

Faptele de corupţie de care erau acuzaţi fiii fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, Alaa şi Gamal, s-au prescris, a anunţat sâmbătă preşedintele tribunalului care i-a judecat.

Prin urmare, judecătorul nu a pronunţat nicio condamnare împotriva celor doi bărbaţi, judecaţi în acelaşi timp cu tatăl lor, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă, pentru uciderea a aproape 850 de manifestanţi în timpul revoltei care a dus la înlăturarea sa de la putere în 2011.

Alaa şi Gamal Mubarak, îmbrăcaţi cu ţinuta albă specifică deţinuţilor, aveau un aer grav şi cearcăne la ochi. Cei doi aveau lacrimi în ochi după citirea verdictelor.

Un alt proces împotriva lor urmează să înceapă în curând, pentru un caz de corupţie bursieră.

Fostul ministru egiptean de Interne Habib el-Adli, condamnat la închisoare pe viaţă

Fostul ministru egiptean de Interne Habib el-Adli a fost condamnat sâmbătă la închisoare pe viaţă, pentru uciderea unor manifestanţi în timpul revoltei din 2011 care a dus la înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere.

Şase foşti oficiali de rang înalt din serviciile de securitate, care erau judecaţi pentru aceleaşi fapte, au fost achitaţi.

Confruntări în sala de judecată, după anunţul condamnării lui Mubarak

curte confruntări au izbucnit sâmbătă dimineaţă în interiorul sălii de judecată după ce preşedintele tribunalului a anunţat condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, pentru uciderea a aproape 850 de manifestanţi în timpul revoltei din 2011.

"Nul şi neavenit! Nul şi neavenit!", "Poporul vrea epurarea justiţiei", au strigat câţiva avocaţi, furioşi după achitarea a şase oficiali din domeniul securităţii, care fuseseră acuzaţi de implicare în moartea manifestanţilor, şi după anunţul judecătorului potrivit căruia faptele de corupţie de care erau acuzaţi fiii lui Mubarak s-au prescris.

Televiziunea egipteană a prezentat imagini cu un tânăr care avea sânge la gât, în timp ce mai mulţi bărbaţi îi acordau ajutor.

Avocaţii care s-au constituit parte civilă au declarat că se tem ca Mubarak şi fostul ministru de Interne Habib el-Adli să nu fie achitaţi în apel.

Judecătorul Rifaat a declarat că a luat această decizie având "conştiinţa împăcată".

El a avut cuvinte dure pentru situaţia din Egipt din cei 30 de ani cât a durat mandatul lui Hosni Mubarak, făcând referire în special la sărăcia populaţiei.

El le-a adus un omagiu şi manifestanţilor care s-au ridicat împotriva regimului la începutul anului trecut. "Ei se îndreptau spre piaţa Tahrir în mod paşnic, cereau doar dreptate, libertate, democraţie", a afirmat acesta.

Audierea s-a desfăşurat în condiţii de maximă securitate. Sute de poliţişti şi blindate ale armatei înconjurau clădirea pentru a preveni confruntări similare celor produse în trecut în faţa tribunalului, între susţinători şi opozanţi ai lui Mubarak.

În faţa tribunalului, circa 20 de membri ai familiilor unor victime, veniţi din Alexandria, afişau portrete ale "martirilor" lor.

"Execuţia pentru ticălos!", "Treizeci de ani de tortură şi crime împotriva tinerilor, trebuie executat", scandau ei.

Acest verdict intervine într-o perioadă în care se desfăşoară alegerile pentru desemnarea unui succesor al fostului preşedinte, în cadrul unui scrutin pluralist.

În cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, la 16 şi 17 iunie, se vor înfrunta Mohammed Morsi, candidatul Fraţilor Musulmani, şi ultimul premier al lui Mubarak, Ahmad Shafik.

Fost comandant al Forţelor Aeriene egiptene, apoi vicepreşedinte al lui Anwar al-Sadat, Mubarak a preluat conducerea celei mai populate ţări din lumea arabă - 82 de milioane de locuitori - după asasinarea preşedintelui în 1981.

Starea sa de sănătate a făcut obiectul a numeroase speculaţii. El ar suferi probleme cardiace, dar Ministerul Sănătăţii a dezminţit că ar avea cancer, contrar asigurărilor date de avocatul său.

Primul dintre liderii înlăturaţi de la putere de "primăvara arabă" care compare personal în faţa judecătorilor, Hosni Mubarak este judecat de la 3 august 2011.

Acuzarea ceruse pedeapsa cu moartea împotriva lui Mubarak. Inculpat pentru uciderea a aproape 850 de manifestanţi în timpul revoltei şi pentru corupţie, el a pledat nevinovat.

Alături de fostul preşedinte mai sunt judecaţi fiii săi, Alaa şi Gamal, fostul ministru de Interne Habib el-Adli şi şase foşti oficiali de rang înalt din serviciile de securitate. Un om de afaceri, Hussein Salem, este judecat în lipsă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici