Hosni Mubarak promite un nou guvern şi reforme, după patru zile de proteste de stradă în Egipt

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a anunţat, într-o intervenţie televizată transmisă vineri seară, formarea unui nou guvern şi a anunţat o serie de reforme sociale, după patru zile de manifestaţii de stradă, soldate cu cel puţin 27 de morţi.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Hosni Mubarak promite un nou guvern şi reforme, după patru zile de proteste de stradă în Egipt

Hosni Mubarak promite un nou guvern şi reforme, după patru zile de proteste de stradă în Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sute de mii de demonstranţi au cerut vineri demisia preşedintelui egiptean, iar confruntările cu forţele de ordine s-au soldat cu moartea a cel puţin 20 de persoane - 13 la Suez, cinci la Cairo şi doi la Mansoura.

Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a declarat că a cerut guvernului să demisioneze, precizând că va anunţa un nou Executiv în cursul zilei de sâmbătă şi promiţând "noi măsuri pentru limitarea şomajului, creşterea nivelului de viaţă, dezvoltarea serviciilor şi sprijinirea săracilor".

La scurt timp după intervenţia televizată a liderului egiptean, preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că a avut o discuţie telefonică de 30 de minute cu acesta. "I-am spus că are responsabilitatea de a da un sens acestor cuvinte. I-am spus să ia măsuri concrete pentru a-şi ţine promisiunile", a spus Obama, care a cerut autorităţilor egiptene "să se abţină de la utilizarea violenţei împotriva manifestanţilor paşnici".

În faţa amplorii manifestaţiilor de vineri, Mubarak a cerut armatei - element esenţial al regimului de la Cairo - să participe la acţiunile de asigurare a ordinii, alături de poliţia depăşită de mobilizarea populară fără precedent.

Autorităţile au impus restricţii de circulaţie la Cairo, Alexandria şi Suez, între orele 18.00 - 7.00. Un corespondent AFP a relatat că militarii au făcut semnul victoriei în direcţia manifestanţilor care au ignorat restricţiile de circulaţie la Cairo, iar poliţiştii le-au strâns mâinile protestatarilor.

La Cairo, manifestanţii au incendiat vineri sediul Partidului Naţional Democrat (PND), de guvernământ, şi două comisariate.

Mubarak conduce Egiptul de aproape 30 de ani, cu ajutorul unui complex aparat poliţienesc şi al unui sistem politic dominat de un partid pe care îl controlează în totalitate.

Vineri dimineaţă, la încheierea rugăciunilor musulmane, mii de persoane au ieşit în stradă, la apelul Mişcării 6 Aprilie, organizaţie prodemocratică a tineretului egiptean. Strigând "Jos Hosni Mubarak" şi "Poporul vrea plecarea regimului", manifestanţii s-au adunat în întreaga capitală egipteană, o metropolă cu 20 de milioane de locuitori, dar şi în principalele oraşe ale ţării.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. Cel mai vizibil reprezentant al opoziţiei, Mohamed ElBaradei, fost director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), s-a declarat dispus să asigure o tranziţie a puterii după eventuala plecare a lui Mubarak, iar membrii organizaţiei Fraţii Musulmani, importantă mişcare a opoziţiei, au fost prezenţi la manifestaţiile de vineri.

La Mansoura, unii imami le-au cerut credincioşilor "să iasă şi să ceară schimbarea", în timp ce serviciile de Internet şi telefonie mobilă, care au jucat un rol esenţial în organizarea mobilizării populare, au fost complet blocate în Egipt.

Pe plan mondial, vineri au apărut tot mai multe semne de îngrijorare în legătură cu mişcarea de stradă inspirată din "revoluţia iasomiei", care a determinat căderea regimului tunisian al preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali. Şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a cerut eliberarea "imediată şi necondiţionată" a manifestanţilor arestaţi, în timp ce Marea Britanie a solicitat aplicarea de reforme în Egipt, Franţa a lansat un apel la reţinere şi dialog, Italia a solicitat "încetarea imediată a oricărui tip de violenţă", iar Suedia a pledat pentru "o iniţiativă politică având ca rezultat desfăşurarea de alegeri prezidenţiale deschise şi democratice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici