- Home
- Externe
- CHIŞINĂU, (07.11.2017, 07:56)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Igor Dodon mizează pe susţinerea Italiei pentru obţinerea unui acord în privinţa Transnistriei
Preşedintele moldovean Igor Dodon a declarat marţi că mizează pe susţinerea Italiei pentru obţinerea unui acord în privinţa situaţiei regiunii Transnistria, în cadrul discuţiilor în formatul 5+2, odată cu preluarea preşedinţiei OSCE de către Italia în 2018, relatează site-ul agenţiei Tass.
Urmărește
2852 afișări
Igor Dodon mizează pe susţinerea Italiei pentru obţinerea unui acord în privinţa Transnistriei
Dodon s-a întâlnit la Roma cu omologul său italian, Sergio Matarella. Începând cu 1 ianuarie 2018, ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, va fi noul preşedinte al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
"Italia este unul dintre partenerii de bază ai Moldovei. În acest an, marcăm aniversarea a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-italiene. Am pledat pentru fortificarea şi extinderea relaţiilor bilaterale între ţările noastre în toate domeniile de interes comun. Am salutat faptul că în anul 2018 Italia va prelua preşedinţia în cadrul OSCE. Vom sprijini eforturile preşedinţiei italiene în cadrul acestei organizaţii, în special în privinţa reglementării conflictelor de durată. În opinia noastră, OSCE trebuie să rămînă unul dintre principalii garanţi ai păcii şi securităţii în Europa. Mi-am exprimat convingerea că Italia va sprijini Moldova în reglementarea diferendului transnistrean şi speranţa că sub preşedinţia Italiei în OSCE, în anul 2018, vor fi organizate noi runde de negocieri în formatul 5+2 care vor contribui la o avansare în domeniul dat", a transmis Igor Dodon, prin intermediul contului de Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Discuţiile de pace privind Transnistria în formatul 5+2 presupun participarea Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei şi observatorilor din partea SUA şi UE.
În conformitate cu protocolul încheiat, cel puţin şase reuniuni pe an ar trebui să aibă loc în formatul 5+2. Ultima întâlnire a avut loc la Berlin în 2016, după o pauză de doi ani, şi s-a încheiat cu semnarea unui document. Părţile au convenit să soluţioneze problemele privind recunoaşterea documentelor, precum şi să stabilească o cooperare în domeniile telecomunicaţiilor şi să renunţe la urmărirea penală reciprocă a unor oficiali. Cu toate acestea, acordurile nu au fost puse în aplicare în totalitate.
Recent, autorităţile de la Tiraspol au acuzat OSCE că a întârziat discuţiile în formatul 5+2 privind soluţionarea conflictului din republica separatistă Transnistria.
Regiunea separatistă Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.
Citeşte şi: Secretarul american al Comerţului afirmă că este vital ca acordul de Brexit să fie favorabil SUA
Citeşte şi: Jean-Claude Juncker: Guvernul spaniol a respectat statul de drept prin măsurile luate împotriva foştilor lideri ai Cataloniei
Citeşte şi: Partidul lui Igor Dodon, pe primul loc în preferinţele cetăţenilor Republicii Moldova- Sondaj
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe