IMAGINEA cu care premierul japonez provoacă indignare în Coreea de Sud: "Poza reaminteşte ororile unităţii 731"

O fotografie cu premierul japonez în cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare, inscripţionat cu numărul 731, era prezentată miercuri de presa sud-coreeană, care scrie indignată că 731 a fost numele unei unităţi renumite pentru cruzimea sa în al Doilea Război Mondial.

Urmărește
1217 afișări
Imaginea articolului IMAGINEA cu care premierul japonez provoacă indignare în Coreea de Sud: "Poza reaminteşte ororile unităţii 731"

IMAGINEA cu care premierul japonez provoacă indignare în Coreea de Sud: "Poza reaminteşte ororile unităţii 731" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În fotografie, Shinzo Abe ridică degetul mare, zâmbind, aşezat în cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare pentru antrenament pe care scrie mare numărul 731.

Acesta era numărul unei unităţi secrete de cercetări biologice şi chimice care a efectuat experimente pe oameni în timpul războiului sino-japonez (1937-1945) şi celui de-al Doilea Război Mondial.

Cu baza în nord-estul Chinei, la Harbin, unitatea 731 efectua experimente pe prizonieri chinezi, sud-coreeni şi sovietici.

"Provocările fără sfârşit ale lui Abe!", se revoltă Chosun Ilbo, cel mai important cotidian sud-coreean. "Poza lui Abe reaminteşte ororile unităţii 731", scrie publicaţia Korea JoogAng Daily.

Fotografia a fost realizată într-o bază militară aeriană japoneză, în prefectura Miyagi (nord-est).

"Nu există nicio semnificaţie specială în numărul inscripţionat pe avionul de antrenament în care premierul a urcat duminică", a declarat ministrul japonez al Apărării, la Tokyo.

Relaţiile Japoniei cu China şi Coreea de Sud rămân profund marcate de ocupaţia japoneză a Peninsulei Coreene (1910-1945), iar alegerea, în decembrie, a lui Shinzo Abe, care alternează între transmiterea de semnale calde şi reci, a nemulţumit presa şi o parte a opiniei publice sud-coreene.

Premierul japonez vrea să reformeze Constituţia pacifistă a ţării sale, care îi interzice să recurgă la război, şi doreşte să revizuiască declaraţia oficială din 1995 privind "remuşcările" Japoniei.

El a repetat, însă, că Guvernul pe care îl conduce nu intenţionează să revină asupra recunoaşterii din partea Japoniei a suferinţelor îndurate de unele popoare asiatice în timpul ultimului conflict mondial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici