Imigranţii ocolesc gardul metalic pe la frontiera Ungariei cu Serbia şi România - presă

Imigranţii extracomunitari care tranzitează teritoriul sârb în drumul spre Uniunea Europeană încearcă să ocolească gardul construit de autorităţile ungare prin capătul estic al acestuia, la frontiera comună dintre Serbia, Ungaria şi România, potrivit unor surse citate de presa italiană.

Urmărește
5252 afișări
Imaginea articolului Imigranţii ocolesc gardul metalic pe la frontiera Ungariei cu Serbia şi România - presă

Imigranţii ocolesc gardul metalic pe la frontiera Ungariei cu Serbia şi România - presă (Imagine: Mediafax Foto/AP)

Zeci de imigranţi au fost observaţi în ultimele zile la capătul estic al gardului metalic pe care Ungaria îl construieşte de-a lungul întregii frontiere cu Serbia. Gardul începe în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia. Ungaria nu poate construi gard şi pe frontiera cu România, dat fiind că măsura ar intra în contradicţie cu reglementările Uniunii Europene.

În acest context, imigranţii extracomunitari au descoperit că pot ocoli gardul prin zona localităţilor Majdan/Rade (Serbia) - Beba Veche (Timiş, România) - Kübekháza (Ungaria).

"Ungaria se închide într-un ghetou", acuză Róbert Molnár, primarul localităţii ungare Kübekháza, citat de site-ul de ştiri italian IlPiccolo.it, care a realizat un reportaj în zonă.

"Prin construirea acestui gard, Ungaria transmite întregii lumi: nu ne interesaţi, nu suntem curioşi", afirmă primarul neafiliat niciunui partid politic.

Potrivit presei ungare, zilele trecute autorităţile au arestat 18 imigranţi extracomunitari care tăiaseră plasa metalică a gardului şi ajunseseră în oraşul ungar Asotthalom.

În contextul breşelor făcute de imigranţi în gard, Guvernul de dreapta de la Budapesta a decis săptămâna trecută dublarea barierei metalice pe întregul segment al frontierei cu Serbia. "Este necesar un gard dublu de-a lungul întregii frontiere cu Serbia, pe distanţa de 177 de kilometri", a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

"În unele zone ale frontierei există deja gard metalic dublu. Măsura va fi extinsă de-a lungul întregii frontiere, deşi au existat doar câteva tentative de tăiere a gardului", a explicat Lazar. "Gardul construit la frontiera cu Serbia este o măsură temporară, luată împotriva migraţiei ilegale şi contrabandei, nu împotriva refugiaţilor politici", a spus oficialul ungar.

În plus, Guvernul Ungariei a decis construirea centrelor pentru refugiaţi departe de zonele rezidenţiale. "Premierul Viktor Orban a cerut Ministerului de Interne să se consulte permanent cu autorităţile locale, cu localnicii şi cu organizaţiile civice pe tema centrelor temporare pentru refugiaţi", a adăugat Lazar.

Guvernul Ungariei a alocat 22,2 miliarde de forinţi (71,8 milioane de euro) pentru construirea unui controversat gard metalic la frontiera cu Serbia, pe o distanţă de 175 de kilometri, şi pentru centre speciale necesare cazării imigranţilor. Gardul, criticat de Uniunea Europeană şi de Serbia, ar urma să fie finalizat pe 31 august.

În cursul anului 2015, în Ungaria au pătruns peste 110.000 de imigranţi extracomunitari.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici