- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ÎNCEPE RĂZBOIUL? SUA şi Marea Britanie au lansat un prim val de rachete în Libia. Kadhafi ameninţă că va ataca obiective civile şi militare - VIDEO
Statele Unite şi Marea Britanie au lansat sâmbătă un prim val de circa 110 rachete de croazieră Tomahawk asupra unor obiective din Libia, a anunţat amiralul William Gortney.
ÎNCEPE RĂZBOIUL? Mai multe blindate, distruse de avioanele franceze în Libia. SUA au lansat primele rachete (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Rachetele au fost lansate de la bordul unor nave şi submarine şi au vizat "mai mult de 20 de obiective", printre care se numără sisteme de apărare antiaeriană şi centre de comunicaţii strategice situate pe litoralul libian, a precizat Gortney, în cursul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Pentagonului.
El a afirmat că, deoarece operaţiunile se desfăşoară pe timp de noapte, evaluarea impactului atacurilor "va dura o perioadă".
- 03.52 - Avioane Tornado britanice au parcurs 4.800 de kilometri pentru a participa la atacuri
Forţele aeriene britanice au lansat rachete Stormshadow de la bordul mai multor avioane Tornado GR4 care au decolat de la baza Marham, parcurgând peste 4.800 de kilometri pentru a participa la operaţiunile de sâmbătă ale coaliţiei din Libia, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, citat de CNN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Am transmis clar că, dacă (liderul libian, Muammar) Kadhafi nu respectă Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, aceasta va fi aplicată prin acţiuni militare. Forţele noastre armate au participat la un atac al coaliţiei internaţionale împotriva unor obiective militare esenţiale", a afirmat secretarul Apărării, Liam Fox.
"Avioanele au zburat 3.000 de mile (4,828 kilometri), de la baza aeriană Marham şi înapoi", a precizat el, adăugând că operaţiunea a reprezentat misiunea cu cea mai lungă rază de acţiune efectuată de la conflictul din insulele Falklands.
"HMS Westminster se află în largul Libiei, iar HMS Cumberland se află în regiune, fiind pregătit să susţină operaţiunile. Şi avioane Typhoon sunt pregătite să ofere sprijin", a afirmat Fox.
Conform BBC, avioanele Tornado GR4 au fost susţinute în cursul misiunii de aparate de alimentare în aer şi avioane de supraveghere.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a precizat că forţele aeriene britanice au participat la "un atac coordonat asupra sistemelor de apărare antiaeriană libiene", în cadrul operaţiunii Odyssey Dawn.
"În afara rachetelor Tomahawk lansate de pe un submarin de clasă Trafalgar, pot confirma acum că forţele aeriene regale au lansat şi rachete Stormshadow de la bordul mai multor avioane rapide Tornado GR4, care au zburat direct de la baza Marham, în cadrul unui plan coordonat al coaliţiei, pentru aplicarea rezoluţiei" Consiliului de Securiate al ONU, a afirmat el.
- 03.19 - Libia anunţă cel puţin 48 de victime în urma atacurilor
Cel puţin 48 de persoane au murit sâmbătă, în urma raidurilor aeriene şi atacurilor cu rachete lansate de coaliţia internaţională în mai multe oraşe din Libia, au declarat, duminică, surse oficiale libiene.
- 03.12 - Patru jurnalişti de la Al-Jazeera, în custodia autorităţilor libiene
Canalul de televiziune Al-Jazeera a anunţat sâmbătă că patru dintre jurnaliştii săi, printre care se află un norvegian şi un britanic, se află în custodia autorităţilor de la Tripoli, după ce au fost arestaţi în vestul Libiei.
Al-Jazeera a precizat că ziariştii Loutfi Massoudi (Tunisia) şi Ahmad Val Ould el-Dine (Mauritania), împreună cu fotoreporterii Ammar al-Hamdane (Norvegia) şi Kamel Ataloua (Marea Britanie) au fost arestaţi în timp ce îşi exercitau profesia în vestul Libiei.
Un reprezentant al postului a afirmat că autorităţile libiene sunt responsabile pentru securitatea echipei, care se află în prezent la Tripoli.
La Oslo, Ministerul de Externe a anunţat că a fost informat de Al-Jazeera despre arestarea unui cetăţean norvegian. "Facem tot ceea ce putem pentru a obţine eliberarea sa. Cerem ca el şi colegii săi să fie eliberaţi imediat şi considerăm autorităţile libiene responsabile pentru securitatea sa", a declarat un purtător de cuvânt.
Ammar al-Hamdane, în vârstă de 33 de ani, este de origine palestiniană şi este stabilit de mai mulţi ani în Norvegia.
- 02.51 - Apărarea antiaeriană libiană, activată la Tripoli
Un bombardament aerian a vizat duminică dimineaţă obiective din Tripoli, determinând declanşarea sistemelor de apărare antiaeriană din capitala libiană, relatează AFP.
Un avion a survolat sectorul unde se află reşedinţa liderului libian, Muammar Kadhafi, în cartierul Bab al-Aziziya, aflat în sudul capitalei.
Sistemele antiaeriene instalate la reşedinţă şi în apropierea acesteia, precum şi cele din alte sectoare ale capitalei libiene au fost activate la scurt timp după ora locală 2.20 (00.20 GMT).
- 02.44 - Libia suspendă cooperarea cu UE în combaterea imigraţiei ilegale
Libia a decis să înceteze cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniul combaterii imigraţiei ilegale, a anunţat, duminică, un reprezentant al serviciilor de securitate libiene, citat de televiziunea oficială de la Tripoli,
"Libia nu se mai consideră responsabilă pentru imigraţia clandestină către Europa", a declarat sursa citată.
- 01.39 - Libia cere o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU
Regimul libian a anunţat şi că va considera nulă Rezoluţia 1.973 a Consiliului de Securitate, referitoare la impunerea unei zone de interdicţie aeriană, afirmând că are dreptul de a-şi utiliza propria aviaţie.
- 00.11 - Kadhafi ameninţă că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana
Liderul libian, Muammar Kadhafi, a ameninţat sâmbătă că va ataca obiective civile şi militare din Mediterana şi a afirmat că va deschide depozitele de armament libiene, pentru apărarea ţării.
"Mediterana a devenit un adevărat câmp de luptă", a declarat Kadhafi, într-o scurtă înregistrare audio difuzată de televiziunea oficială libiană, precizând că forţele libiene vor ataca "orice obiectiv civil sau militar" aflat în Mediterana.
Deşi în general susţine discursuri ample, liderul libian pare să fi citit de această dată un text pregătit dinainte.
"Interesele ţărilor care participă la agresiune vor fi puse în pericol", a avertizat Kadhafi, apreciind că atacurile cu rachete şi raidurile aeriene reprezintă "o agresiune cruciată nejustificată", împotriva căreia "poporul libian curajos va lupta".
El a adăugat că "a deschis depozitele de armament, pentru a înarma masele în vederea apărării unităţii Libiei şi a teritoriului acesteia".
În încheierea mesajului, Kadhafi a cerut "popoarelor arabe, africane şi latino-americane să susţină poporul libian".
- 00.00 - Atacurile sunt coordonate de cartierul general din Germania al forţelor SUA
Atacurile cu rachete şi raidurile aeriene lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa sunt coordonate de la sediul unui cartier general american situat în Germania, a declarat un oficial francez.
"Este o operaţiune multilaterală, sub coordonarea comandamentului american pentru forţele SUA din Europa, cu baza la Stuttgart, în Germania", a precizat el. "Acest cartier general asigură coordonarea cu centrul operaţional francez, cu sediul la Lyon, şi cel britanic, de la Northwood", a adăugat sursa citată.
Forţele americane asigură un rol strategic în această coordonare, iar comandamentul operaţiunii urmează să fie stabilit după formarea coaliţiei, a mai spus oficialul francez citat de AFP, care a insistat că "în stadiul actual, este vorba despre o coordonare".
În cadrul coaliţiei, Emiratele Arabe Unite au promis că vor participa cu 24 de avioane (Mirage 2000-9 şi F16), iar Qatarul urmează să trimită între patru şi şase avioane de tip 2000-5. Baza acestor aparate urmează să fie stabilită, Franţa exprimându-şi disponibilitatea de a însoţi avioane trimise de cele două ţări.
Până în prezent, Franţa a asigurat majoritatea avioanelor care participă la operaţiuni. "Sunt şi câteva avioane britanice" (Tornado şi Eurofighter) şi nu este exclus ca la operaţiune să participe şi avioane americane de tip B-2, a afirmat oficialul francez citat.
- 23.47 - Franţa dezminte informaţiile privind doborârea unui avion militar
Statul Major al armatei franceze a dezminţit informaţiile difuzate de presa de la Tripoli, potrivit cărora un avion francez ar fi fost doborât de apărarea antiaeriană libiană.
"Dezminţim; toate avioanele care au participat azi la operaţiuni au revenit la bază", a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul Thierry Burkhard.
Televiziunea libiană anunţase, sâmbătă seară, că apărarea antiaeriană a doborât un avion francez în sectorul Njela, în regiunea Tripoli.
- 23.42 - Presa libiană: Oraşul natal al lui Kadhafi a fost vizat de atacuri ale coaliţiei
Oraşul natal al liderului libian Muammar Kadhafi, Sirt, a fost vizat de atacuri cu rachete şi de raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale, a anunţat agenţia oficială libiană JANA.
"Bombardamentele aeriene şi atacurile cu rachete continuă în cursul serii asupra mai multor obiective civile de la Zuara, Tripoli, Sirt şi Benghazi", a precizat JANA, citând un purtător de cuvânt al forţelor armate.
Agenţia libiană nu a precizat însă ce ţinte au fost vizate în cele patru oraşe.
- 23.16 - Pentagonul: Atacurile au ca scop prevenirea de noi atacuri asupra civililor libieni
Operaţiunile lansate sâmbătă asupra unor obiective din Libia au ca obiectiv prevenirea unor noi atacuri asupra cetăţenilor libieni şi a grupurilor de opoziţie, precum şi avarierea apărării antiaeriene din zonele de litoral, a anunţat Pentagonul, citat de CNN.
Atacurile au fost coordonate pe baza unei evaluări privind gradul de risc prezentat de fiecare dintre obiective pentru piloţii coaliţiei şi cetăţenii libieni, a precizat amiralul William Gorney, reprezentant al Statului Major Interarme american.
"Este o operaţiune militară internaţională, cerută de poporul libian şi alte naţiuni arabe", a spus el.
"Aceasta este numai prima fază din ceea ce va fi probabil o operaţiune în mai multe etape, având ca scop aplicarea rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU", a adăugat Gorney.
- 23.02 - Armata libiană anunţă raiduri inamice asupra mai multor obiective civile
Un purtător de cuvânt al armatei libiene a anunţat că mai multe "obiective civile" din oraşele Tripoli, Misrata, Zuara şi Benghazi au fost vizate de raiduri inamice, relatează AFP, citând televiziunea de la Tripoli.
"Inamicul a vizat obiective civile la Tripoli, Misrata, Zuara şi Benghazi", a precizat purtătorul de cuvânt.
Televiziunea libiană a anunţat că şi spitalul din Bir Osta Miled, situat la 15 kilometri est de Tripoli, a fost avariat de un atac.
- 22.25 - Obama a autorizat o acţiune militară americană limitată
Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că a autorizat o acţiune militară limitată în Libia, precizând că trupele americane nu vor fi implicate în operaţiuni terestre în această ţară.
"Astăzi, am autorizat forţele armate ale Statelor Unite să întreprindă o acţiune militară limitată în Libia", a declarat Obama, aflat la Brasilia, unde începe un turneu de cinci zile în America Latină.
El a insistat asupra faptului că trupele americane nu vor fi implicate în operaţiuni terestre. "Aşa cum am spus ieri (vineri - n.red.), nu vom trimite, repet, nu vom trimite trupe americane la sol", a adăugat Obama.
Preşedintele american l-a avertizat pe liderul libian, Muammar Kadhafi, că "acţiunile sale au consecinţe", justificând decizia Statelor Unite de a participa la o ofensivă împotriva regimului libian prin atacurile lansate de acesta asupra civililor libieni.
"Vreau ca americanii să ştie că utilizarea forţei nu a fost opţiunea noastră preferată. Şi că nu a fost o decizie pe care am luat-o cu uşurinţă", a adăugat el.
"Dar nu putem rămâne cu braţele încrucişate atunci când un tiran spune poporului său că nu va avea milă şi când forţele sale intensifică atacurile asupra unor oraşe cum sunt Benghazi şi Misrata, unde nevinovaţii riscă violenţe şi chiar moartea din partea propriului lor guvern", a insistat Obama.
"Deci trebuie să fie clar: acţiunile au consecinţe şi trebuie ca voinţa comunităţii internaţionale să fie respectată", a mai spus el.
- 22.04 - David Cameron: Forţele britanice sunt în acţiune în Libia
Forţele britanice sunt în acţiune deasupra Libiei, în cadrul rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU care autorizează recursul la forţă pentru protejarea civililor, a anunţat premierul britanic David Cameron.
- 21.57 - SUA au lansat primele rachete
Statele Unite au lansat primele rachete în Libia împotriva forţelor liderului Muammar Kadhafi, a declarat un oficial american din cadrul Departamentului american de Stat, citat de CNN.
Anterior, un oficial american din cadrul armatei afirmase că Statele Unite se pregătesc să lanseze rachete de croazieră de pe navele din Marea Mediterană care vor viza forţele aeriene ale liderului libian Muammar Kadhafi.
Statele Unite sunt pregătite să "îşi apere aliaţii care survolează spaţiul aerian libian şi să consolideze zona de interdicţie aeriană", a declarat oficialul citat.
- 21.47 - Mai multe blindate, distruse de avioanele franceze
Avioanele franceze au efectuat patru raiduri aeriene în total, sâmbătă, în Libia, distrugând mai multe blindate ale forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi, a anunţat în cursul serii o sursă militară franceză.
Potrivit Statului Major al armatei, un prim atac a avut loc în jurul orei 16.45 GMT (18.45 ora României) împotriva "unui vehicul libian identificat clar ca aparţinând forţelor pro-Kadhafi".
În orele următoare, avioanele franceze, Rafale şi Mirage 2000, au efectuat alte trei tiruri, distrugând "mai multe blindate" ale forţelor libiene în regiunea Benghazi (estul ţării), a anunţat o sursă militară.
Potrivit aceleiaşi surse, operaţiunile urmează să continue pe parcursul nopţii.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO